Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VICEKANCELÁR GABRIEL: Rýchlosť prílevu utečencov je problém

Sýrski utečenci pózujú pred registračným centrom pre utečencov a migrantov LaGeSo (krajinského úradu pre zdravotníctvo a sociálne veci) v Berlíne 9. septembra 2015. Foto: TASR/AP
Migranti kráčajú po diaľnici A4 smerom do Viedne po prekročení hranice medzi Maďarskom a Rakúskom, pri rakúskom Nickelsdorfe 11. septembra 2015. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

V Rakúsku dnes opätovne otvorili diaľnicu A4 v oblasti hraničného priechodu Nickelsdorf pri maďarskej hranici, kde si jej uzavretie vyžiadal v piatok veľký prílev utečencov.

Hildesheim 12. septembra (TASR) - V súvislosti s rozsiahlym prílevom utečencov do Nemecka dnes nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel apeloval na rýchle celoeurópske riešenie s tým, že rýchlosť ich príchodu predstavuje problém.

"Nemecko sa vidí v situácii, v ktorej narážame na hranice," povedal Gabriel. "Rýchlosť je takmer problematickejšia než počet," citovala ho tlačová agentúra DPA. Spolková vláda odhaduje, že len tento víkend dorazí do Nemecka 40.000 ďalších utečencov.

Do spolkovej republiky už tento rok prišlo približne 450.000 migrantov a ich prílev sa za uplynulý týždeň vystupňoval. Celkovo za tento rok nemeckí predstavitelia očakávajú príchod najmenej 800.000 ľudí do krajiny.

Gabriel dodal, že najdôležitejšie je pomôcť krajinám susediacim so Sýriou, odkiaľ pochádza veľká časť utečencov, a viesť s Tureckom, odkiaľ sa migranti vydávajú cez more na neďaleké grécke ostrovy, rozhovory o tom, ako spomaliť prílev utečencov. Ukončenie vojny v Sýrii, ktorá vyhnala z domovov a krajiny milióny ľudí, je podľa Gabriela možné len so zapojením Ruska.

Diaľnicu A4 pri hraničnom priechode Nickelsdorf znova otvorili

V Rakúsku dnes opätovne otvorili diaľnicu A4 v oblasti hraničného priechodu Nickelsdorf pri maďarskej hranici, kde si jej uzavretie vyžiadal v piatok veľký prílev utečencov.



Od rána pri Nickelsdorfe tzv. východnú diaľnicu znova uvoľnili pre dopravu aj v smere do Viedne, oznámila prevádzkujúca spoločnosť Asfinag. Vodičov súčasne požiadala o zvýšenú pozornosť, pretože na ceste sa môžu naďalej objaviť ľudia.

Na hraničný priechod Nickelsdorf dorazilo dnes od polnoci dosiaľ okolo 500 utečencov, ktorých odtiaľ odvážali autobusmi smerom do Viedne, informovala policajná hovorkyňa Alexandra Hareterová s tým, že medzi nimi bolo aj mnoho detí. "Ľudia boli dosť vyčerpaní. Okrem toho bola v noci zima. Keďže spolupráca medzi políciou a Červeným krížom funguje skutočne vynikajúco, postarali sa o týchto ľudí veľmi rýchlo," citovala ju agentúra APA.

S koľkými ďalšími utečencami môžu na priechode rátať v priebehu dnešného dňa, hovorkyňa nemohla spresniť. "Informácie, ktoré dostávame z Maďarska, sú rovnako ako v posledných dňoch veľmi biedne," dodala Hareterová.

Železničná doprava medzi Rakúskom a Maďarskom by mala počas tohto víkendu zostať zastavená. Rakúske spolkové železnice (ÖBB) cezhraničnú vlakovú dopravu pozastavili vo štvrtok, dodáva agentúra DPA.