Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

M. Schulz chce šéfovať SPD, aj keď neuspeje v parlamentných voľbách

Martin Schulz, archívne foto. Foto: TASR/AP

Schulz sa domnieva, že pre SPD by mohlo byť užitočné, keby bolo funkčné obdobie straníckeho šéfa dlhšie.

Berlín 8. augusta (TASR) - Kandidát na úrad nemeckého kancelára Martin Schulz dnes potvrdil, že plánuje zotrvať vo vedení svojej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v prípade, ak sa mu nepodarí v nadchádzajúcich parlamentných voľbách poraziť súčasnú kancelárku Angelu Merkelovú. Informovala o tom agentúra DPA.

"Samozrejme, že na nasledujúcom zjazde strany budem znova kandidovať," povedal dnes politik počas fóra organizovaného mediálnou skupinou Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) so sídlom v Hannoveri.

Schulz sa domnieva, že pre SPD by mohlo byť užitočné, keby bolo funkčné obdobie straníckeho šéfa dlhšie. Dodal, že kreslo v parlamente si ponechá bez ohľadu na výsledky volieb do Spolkového snemu (Bundestagu), ktoré sa budú konať 24. septembra.

SPD sa tešila prudkému nárastu popularity u voličov v januári po tom, ako sa novým straníckym šéfom a kandidátom na kancelára stal 61-ročný bývalý predseda Európskeho parlamentu Schulz.

V uplynulých mesiacoch ale podpora SPD klesla pod úroveň 25,7 percenta, ktoré strana získala v posledných voľbách v roku 2013. Koalícia Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jej sesterskej bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) medzičasom blíži k výsledkom ako vo voľbách v roku 2013, v ktorých dostala 41,5 percenta hlasov.

Najnovší prieskum inštitútu Yougov ukázal, že 42 percent respondentov by podporilo zotrvanie Merkelovej v úrade kancelárky aj na štvrté funkčné obdobie, ak by o tejto funkcii v Nemecku rozhodovali priame voľby. Lídra SPD Schulza by v takomto hlasovaní podporilo iba 22 percent opýtaných.