Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nemecko si predvolalo iránskeho diplomata pre útok na synagógu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Súd v utorok pri vynesení rozsudku uviedol, že útok bol naplánovaný s pomocou "iránsky štátnych agentúr".

Frankfurt 20. decembra (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo iránskeho chargé d’affairs v súvislosti s vlaňajším pokusom o podpálenie synagógy, o ktorom nemecký súd zistil, že bol plánovaný s pomocou iránskych úradov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K predvolaniu iránskeho diplomata prišlo po tom, čo vyšší regionálny súd v Düsseldorfe v utorok odsúdil nemecko-iránskeho občana na 21 mesiacov väzenia v súvislosti s pokusom o útok na synagógu z vlaňajšieho novembra.

Tridsaťšesťročný muž vtedy plánoval zaútočiť na synagógu v nemeckom meste Bochum, ale zápalné zariadenie nakoniec hodil na susednú budovy školy. Pri incidente sa nikto nezranil.

Súd v utorok pri vynesení rozsudku uviedol, že útok bol naplánovaný s pomocou "iránsky štátnych agentúr".

"V Nemecku nebudeme tolerovať žiadne násilie riadené zo zahraničia. Skutočnosť, že sa tu útočí na židovský život, je neprípustná," uviedlo nemecké ministerstvo na sociálnej platforme X. Dodalo, že verdikt súdu dôkladne preskúma so zámerom určiť dôsledky a ďalšie kroky, a to aj na úrovni Európskej únie.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Nemecku zaznamenali nárast incidentov súvisiacim s antisemitizmom, vysvetľuje AFP.