Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA v nedeľu informovala, že britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Berlín 15. apríla (TASR) - Nemecko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca. K takémuto kroku pristúpilo deň po tom, ako si Teherán predvolal nemeckého, francúzskeho a britského veľvyslanca v súvislosti s reakciou ich krajín na iránsky raketový a dronový útok na Izrael. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Iránsky veľvyslanec bol dnes ráno predvolaný na (nemecké) ministerstvo zahraničných vecí, pričom v súčasnosti s ním prebiehajú rozhovory," uviedol hovorca tohto rezortu na tlačovej konferencii, pričom nespresnil, čo presne sa s ambasádorom preberá.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA v nedeľu informovala, že britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na iránske ministerstvo zahraničných vecí. Uviedla, že sa tak stalo "v dôsledku nezodpovedných postojov istých predstaviteľov týchto krajín k reakcii Iránu na akcie sionistického režimu (Izraela) proti občanom aj záujmom našej krajiny".

Irán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu sa však aj vďaka podpore spojencov ako USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska, Francúzska a ďalších krajín podarilo zostreliť väčšinu z nich.

Útok bol podľa Teheránu odvetou za nálet na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu, ako aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Zmienené tri krajiny, podobne ako aj ďalší predstavitelia Západu, útok odsúdili, vyjadrili solidaritu s Izraelom a obe strany vyzvali na zdržanlivosť.