Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecko si predvoláva ruského veľvyslanca pre smrť Navaľného

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Nemecká vláda Rusko požiadala, aby okolnosti Navaľného smrti vo väzení na Sibíri plne objasnila a odovzdala jeho telo rodinným príslušníkom.

Berlín 19. februára (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca v Berlíne Sergeja Nečajeva v spojitosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Čo najdôraznejšie to odsudzujeme a jasne žiadame prepustenie všetkých, ktorí sú v Rusku zadržiavaní z politických dôvodov," uviedla hovorkyňa nemeckej diplomacie. Politicky motivované konanie voči Navaľnému i mnohým ďalším kritikom ruskej vlády a neľudské podmienky vo väzení podľa jej vyjadrení potvrdzujú, ako brutálne Rusko postupuje voči opozičníkom a aké prostriedky ruský prezident Vladimir Putin používa na potláčanie slobody prejavu.

Nemecká vláda Rusko požiadala, aby okolnosti Navaľného smrti vo väzení na Sibíri plne objasnila a odovzdala jeho telo rodinným príslušníkom, píše DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Hebestreita. Nemecko a ďalšie členské krajiny EÚ chcú po Navaľného smrti zaviesť voči Rusku ďalšie sankcie.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na úvod zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli uviedla, že na potrestanie vážnych prípadov porušovania ľudských práv má byť použitý špeciálny sankčný mechanizmus EÚ.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty napriek prísnym ruským zákonom proti demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.