Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko si pripomenulo 75. výročie nevydareného atentátu na Hitlera

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová kladie veniec k pamätníku obetí pri príležitosti 75. výročia nevydareného atentátu na Adolfa Hitlera. V Berlíne 20. júla 2019. Foto: TASR/AP

Plukovník Claus Schenk von Stauffenberg bol vodcom skupiny sprisahancov, ktorá 20. júla 1944 spáchala na Hitlera nevydarený atentát v jeho hlavnom vojenskom stane Wolfsschanze v Rastenburgu.

Berlín 20. júla (TASR) - Nemecko si v sobotu pripomenulo 75. výročie neúspešného atentátu na Adolfa Hitlera, o ktorý sa pokúsila skupina sprisahancov z radov nemeckej armády, informovala agentúra DPA.

Nová nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová na spomienkovej slávnosti na ministerstve obrany v Berlíne pripomenula plukovníka Clausa Schenka von Stauffenberga a ďalších ľudí, ktorí sa na atentáte podieľali.

Krampová-Karrenbauerová vyzvala 400 prítomných vojakov, aby pokračovali v stopách členov nemeckého odboja počas nacistického režimu.

"Zložením dnešnej prísahy posilňujete ochranu našej demokracie," povedala a dodala, že vojaci si zaslúžia rešpekt, ocenenie a podporu.
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová po položení venca k pamätníku obetí pri príležitosti 75 výročia nevydareného atentátu na Adolfa Hitlera. V Berlíne 20. júla 2019.
Foto: TASR/AP

Išlo o prvé oficiálne vystúpenie Krampovej-Karrenbauerovej, odkedy ju tento týždeň vymenovali za ministerku obrany po tom, ako jej predchodkyňu Ursulu von der Leyenovú zvolili za predsedníčku Európskej komisie (EK), pripomína DPA.

Na sobotňajšej slávnosti sa zúčastnila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá zdôraznila dôležitosť týchto spomienok. "Musíme zabezpečiť, že tieto lekcie z dejín nevyblednú," povedala.

Plukovník Claus Schenk von Stauffenberg bol vodcom skupiny sprisahancov, ktorá 20. júla 1944 spáchala na Hitlera nevydarený atentát v jeho hlavnom vojenskom stane Wolfsschanze v Rastenburgu. Hitler vyviazol s ľahkými zraneniami a plukovníka spolu s jeho tromi kolegami krátko po odhalení sprisahania popravili. Odveta za nevydarený pokus si nasledujúcich mesiacoch vyžiadala životy ďalších 89 sprisahancov.