Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sociálni demokrati v Nemecku rokujú o vylúčení Schrödera zo strany

Členovia vládnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) rokujú o vylúčení bývalého kancelára Gerharda Schrödera zo strany v Hannoveri 14. júla 2022. Foto: TASR/DPA

Právni experti uvádzajú, že vylúčenie zo strany je komplikovanou záležitosťou s právnymi prekážkami a Schröder bude mať právo sa voči akémukoľvek rozhodnutiu voči svojej osobe odvolať.

Berlín 14. júla (TASR) - Vládna Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) vo štvrtok začala rokovať o prípadnom vylúčení bývalého kancelára Gerharda Schrödera zo svojich radov. Dôvodom sú jeho blízke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina a na ruské energetické spoločnosti. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

SPD v severonemeckom meste Hannover sa bude zaoberať 17 podnetmi týkajúcimi sa vylúčenia 78-ročného Schrödera zo strany, priblížil tamojší predstaviteľ SPD Christoph Matterne. Rozhodnutie sa očakáva o tri týždne.

Právni experti však uvádzajú, že vylúčenie zo strany je komplikovanou záležitosťou s právnymi prekážkami a Schröder bude mať právo sa voči akémukoľvek rozhodnutiu voči svojej osobe odvolať.

Schröder sa "rozhodol, že jeho finančná a osobná závislosť od Putina je dôležitejšia než jeho oddanosť politickému subjektu SPD či dedičstvo po funkcii kancelára," povedal pre denník Rheinische Post Thomas Kutschaty z SPD.

Schröder, ktorý bol kancelárom Nemecka v rokoch 1998–2005, síce ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdil, avšak od samotného šéfa Kremľa sa odmietol dištancovať, pripomína AFP.

"Nevzdám sa príležitostí na dialóg s prezidentom Putinom," povedal Schröder pred niekoľkými dňami pre noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa správy tohto denníka Schröder uviedol, že neverí vo vojenské, ale v diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine. Spochybnil tiež dôraz na dodávky zbraní pre ukrajinské sily.

Exkancelár roky čelil kritike v súvislosti so svojimi pozíciami v ruských štátnych podnikoch a až v dôsledku narastajúceho tlaku sa v máji rozhodol rezignovať na svoj post v dozornej rade ruského ropného gigantu Rosnefť. Odmietol tiež nomináciu do rady ďalšieho ruského plynárenského gigantu Gazprom. Vedúce pozície má však okrem toho v projektoch plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, spájajúcich Rusko a Nemecko cez Baltické more.

V máji sa rozpočtový výbor nemeckého parlamentu rozhodol zbaviť Schrödera niekoľkých oficiálnych výhod, ktoré užíval ako bývalý spolkový kancelár – vrátane kancelárie v Bundestagu.