Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká SPD sa vyhupla nad hranicu 30 percent preferencií

Na archívnej snímke nemeckí politici Martin Schulz (vpravo) sa rozpráva s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou Foto: TASR/AP

Navyše táto vládna strana ďalej znižuje náskok koaličných partnerov z únie CDU/CSU, ktorý sa zmenšil z niekdajších 16 na tri percentuálne body.

Berlín 9. februára (TASR) - Preferencie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa podľa výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Forsa ďalej zvýšili a prvýkrát po vyše štyroch rokoch (od októbra 2012) prekonali hranicu 30 percent.

Navyše táto vládna strana ďalej znižuje náskok koaličných partnerov z únie CDU/CSU, ktorý sa "scvrkol" z niekdajších 16 na tri percentuálne body.

CDU/CSU podporuje aktuálne 34 percent voličov, SPD sa dostala v súčasnosti na 31 percent, čo znamená desaťpercentné zvýšenie preferencií sociálnych demokratov od 24. januára, keď oznámili, že ich volebným lídrom bude (bývalý predseda Európskeho parlamentu) Martin Schulz, a päťpercentné zvýšenie preferencií v priebehu jediného týždňa.

Obaja súperi v boji o post šéfa spolkovej vlády sa tešia momentálne zhodne podpore po 37 percent voličov, čo v prípade Martina Schulza znamená zvýšenie o štyri percentá, kým u súčasnej kancelárky Angely Merkelovej päťpercentný pokles.

Zásadný rozdiel je zatiaľ u voličov v posudzovaní politickej kompetentnosti oboch straníckych táborov na vládnutie, kým SPD je v tomto aspekte napriek dvojpercentnému zlepšeniu ukazovateľa na 13 percentách, strany únie CDU/CSU považuje v tomto smere za vhodné 31 percent. Sociálni demokrati tak majú pred sebou týždne, v ktorých by mali preukázať, že "na to majú", a prispieť tak podľa analytikov k posilneniu nálad na zmenu spolkového kabinetu, prípadne jeho šéfa.