Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sprísňovanie krajinských zákonov o polícii vyvolalo v Nemecku protesty

Ilustračný záber Foto: TASR/AP

Podľa údajov polície a odhadu DPA vyšlo v Düsseldorfe do ulíc necelých 3000 ľudí.

Düsseldorf/Hannover 9. decembra (TASR) - Niekoľko tisíc obyvateľov nemeckých spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko a Dolné Sasko demonštrovalo v sobotu v tamojších hlavných mestách proti plánovanému sprísňovaniu krajinských zákonov o polícii, ktoré vyvoláva obavy z "policajnej svojvôle a policajného štátu". Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Podľa údajov polície a odhadu DPA vyšlo v Düsseldorfe do ulíc necelých 3000 ľudí. Z dolnosaského Hannoveru hlásila polícia približne 1800 demonštrantov, zatiaľ čo organizátori uvádzali až šesťtisícovú účasť.

Zmenami v príslušných zákonoch chcú obe krajinské vlády posilniť právomoci polície v oblasti boja proti terorizmu, ako aj proti bežnej kriminalite. V Dolnom Sasku je napríklad plánované zavedenie až 74-dňovej preventívnej väzby v prípade osôb považovaných za hrozbu alebo používanie škodlivého softvéru na účely vypátrania podozrivých.

Aktivisti v Hannoveri niesli transparenty s nápismi varujúcimi pred "potápaním právneho štátu" a jeho nahradením "nedemokratickým policajným štátom".

V Severnom Porýní-Vestfálsku sa očakáva schvaľovanie spomínaných úprav v Krajinskom sneme už najbližšiu stredu, v Dolnom Sasku zatiaľ termín nie je známy.