Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nemecko tlačí na Srbsko a Kosovo, aby normalizovali vzťahy

Minister zahraničných vecí Nemecka Guido Westerwelle na letisku v Belehrade. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle chce prinútiť Srbsko a Kosovo uplatniť dohodu o normalizácii vzťahov, ktorú minulý mesiac sprostredkovala Európska únia.

Belehrad 19. mája (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle pricestoval dnes do Belehradu, aby prinútil Srbsko a Kosovo uplatniť dohodu o normalizácii vzťahov, ktorú minulý mesiac sprostredkovala Európska únia.

"Dohoda o uplatnení záväzku z Bruselu a začatie jej realizácie je kľúčovou podmienkou pre ďalší postup Srbska na európskej ceste," citovala ministra agentúra DPA.

Väčšina krajín EÚ i USA uznali nezávislosť Kosova, vyhlásenú jednostranne v roku 2008, ale Belehrad odmietol a začal rokovať o normalizácii vzťahov až po tom, ako ju EÚ označila za podmienku ďalšieho postupu Srbska na ceste k členstvu v bloku.

Westerwelle sa dnes stretne na pracovnej večeri so srbským vicepremiérom Aleksandarom Vučičom, ktorý vedie najväčší parlamentný blok. V pondelok sa stretne s prezidentom Tomislavom Nikoličom a s premiérom Ivicom Dačičom, potom odcestuje do Priština na rozhovory s kosovským premiérom Nashimom Thacim.