Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Nemeckí štátni zamestnanci štrajkujú už tretí deň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na štrajkoch v stredu a vo štvrtok sa v ďalších spolkových krajinách zúčastnilo takmer 100.000 učiteľov, hasičov, policajtov a ďalších verejných pracovníkov.

Berlín 13. marca (TASR) - Nemeckí učitelia a ďalší pracovníci verejných služieb dnes tretí deň krátkodobo štrajkujú, aby vytvorili tlak na nemeckú vládu pred ďalším kolom rokovaní o mzdách. Informovala o tom agentúra AP.

Odborový zväz ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) oznámil, že dnešné štrajky sú zamerané na spolkové krajiny Bavorsko a Württembersko-Bádensko. Na štrajkoch v stredu a vo štvrtok sa v ďalších spolkových krajinách zúčastnilo takmer 100.000 učiteľov, hasičov, policajtov a ďalších verejných pracovníkov.

Nové kolo rokovaní o mzdách je naplánované na budúci týždeň. odborový zväz podľa svojho vyhlásenia nedostal na svoje požiadavky nijakú protiponuku. Zväz žiada zvýšenie platov o najmenej 5,5 percenta. Postavil sa aj proti zmenách v dôchodkoch, ktoré by znížili benefity o 20 percent.

Ver.di zastupuje približne 800.000 verejných zamestnancov, ale nová dohoda by sa podľa zväzu týkala aj ďalších 1,2 milióna zamestnancov a 700.000 pracovníkov, ktorí sú už v dôchodku.