Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Štáty, ktoré nepomáhajú s utečencami, nemôžu dostať peniaze

Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Výroky boli mierne skrytou narážkou na Maďarsko, ktoré postavilo plot na svojej hranici so Srbskom a stavia ďalší na svojej hranici s Chorvátskom.

Berlín 18. septembra (TASR) - Krajiny, ktoré nebudú vyznávať európske hodnoty ako súcit s ľuďmi a solidarita, nemôžu prijímať peniaze od Európskej únie, varoval v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Bild nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Zopakoval tak vyhrážku, ktorú už tento týždeň vyslovil jeho vládny kolega, minister vnútra Thomas de Maiziére. Gabriel uviedol, že kým Nemecko otvára telocvične, kasárne a domovy pre utečenecké rodiny, iné krajiny "kladú ostnaté drôty na svoje hranice a zatvárajú vstupné miesta".

Výroky boli mierne skrytou narážkou na Maďarsko, ktoré postavilo plot na svojej hranici so Srbskom a stavia ďalší na svojej hranici s Chorvátskom, aby tak zabránilo prílevu utečencov unikajúcich pred vojnou v Sýrii, Iraku, Afganistane či v iných častiach sveta a snažiacich sa dostať do európskej schengenskej zóny, kde platí voľný pohyb osôb.

"Európa je spoločenstvo hodnôt založených na ľudskom súcite a solidarite. A tí, čo tieto hodnoty nevyznávajú, nemôžu v budúcnosti počítať s našimi peniazmi," vyhlásil minister hospodárstva Gabriel, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Ak to bude takto ďalej pokračovať, potom je Európa ohrozená viac než finančnou krízou alebo gréckou krízou," dodal Gabriel.

Zatvorenie hraníc nariadené maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zavedenie zákonov, ktoré jeho vláde zjednodušujú zásahy proti migrantom, pomohli oslabiť prúd uchádzačov o azyl cestujúcich cez Rakúsko do Nemecka.

Avšak zábery maďarskej polície, ako proti utečencom používa slzotvorný plyn a vodné delá, hádžu tieň na Európu. Zdôrazňujú tiež rozdiely v názoroch, ako zvládnuť tento prílev státisícov mužov, žien a detí z Blízkeho východu sužovaného vojnou, dodáva Reuters.