Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Steinmeier je dva mesiace pred voľbou hlavy Nemecka najpopulárnejší

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na mítingu ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie v Bratislave, 2.9.2016. Foto: TASR AP

Vo februári by sa šéf nemeckej diplomacie Steinmeier, ktorého podporujú všetky strany tzv. veľkej koalície, mal stať nástupcom Joachima Gaucka ako prezidenta.

Berlín 8. decembra (TASR) - Šéf nemeckej diplomacie a prezidentský kandidát Frank-Walter Steinmeier je podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Infratest dimap pre prvý program verejnoprávnej televízie ARD najobľúbenejším politikom krajiny s koeficientom obľúbenosti 79 percent.

Vo februári by sa Steinmeier, ktorého podporujú všetky strany tzv. veľkej koalície, teda CDU/CSU a SPD, mal stať nástupcom Joachima Gaucka v najvyššej ústavnej funkcii.

Viac ako štyri pätiny oslovených Nemcov (82 percent) ho považujú za vhodného kandidáta na prezidentskú funkciu.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, Steinmeierov pravdepodobný nástupca na poste ministra zahraničných vecí, si v aktuálnom prieskume polepšil o sedem percent oproti predchádzajúcemu mesiacu a s koeficientom 57 percent dosiahol rovnaký výsledok ako spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá si takisto polepšila, a to o päť percent.

Na druhom mieste rebríčka najobľúbenejších politikov figuruje nemecký minister financií Wolfgang Schäuble so ziskom 66 percent (+2).