Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Začal sa proces s esesákom obvineným z účasti na 170.000 vraždách

Reinhold Hanning Foto: TASR/AP

Reinhold Hanning v časoch druhej svetovej vojny pôsobil ako dozorca v nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau v Nemcami okupovanej časti Poľska.

Detmold 11. februára (TASR) - V Nemecku sa dnes začal proces s 94-ročným Reinholdom Hanningom, ktorý v časoch druhej svetovej vojny pôsobil ako dozorca v nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau v Nemcami okupovanej časti Poľska. Obvinený je zo spoluúčasti na 170.000 vraždách maďarských židov, ktorí zahynuli v plynových komorách tábora. Informovala o tom agentúra AP.

Hanning, ktorý bol poddôstojníkom SS, sa bráni tým, že slúžil v tej časti táborového komplexu Auschwitz-Birkenau, kde sa popravy splynovaním nevykonávali. Nemecká prokuratúra naopak namieta, že všetci dozorcovia pomáhali táboru napĺňať jeho vražedné poslanie a že počas tzv. maďarskej akcie v roku 1944, keď do tábora priviezli státisíce maďarských židov, boli do zvládania takého veľkého počtu ľudí zapojení všetci dozorcovia.

Pred súdom v západonemeckom meste Detmold by mal dnes svedčiť aj 94-ročný bývalý väzeň tábora Leon Schwarzbaum, ktorého do Auschwitzu previezli v roku 1943. Ten pre AP uviedol, že aj napriek tomu, že počas prvých desaťročí po druhej svetovej vojne sa pred spravodlivosťou podarilo uniknúť aj vyššie postaveným nacistom, pokladá proces s Hanningom za správny.

"Myslím si, že ľudia, ktorí pomáhali tomu, aby celý aparát fungoval, aj keď boli len malým kolieskom v tej mašinérii, by mali byť odsúdení," uviedol Schwarzbaum.

Hanningov obhajca Johannes Salmen uviedol, že jeho klient priznáva, že slúžil v koncentračnom tábore Auschwitz I. Popiera ale, že by pracoval v tábore Auschwitz II-Birkenau, kde nacisti zavraždili väčšinu z celkového počtu 1,1 milióna ľudí, ktorých do tábora priviezli.