Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Tajní zaplatili neonacistickému informátorovi 180.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Spolkový úrad na ochranu ústavy sa odmietol vyjadriť k nedeľňajšej správe týždenníka Bild am Sonntag o tom, že informátor z okolia skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU) dostal takúto odmenu

Berlín 25. februára (TASR) - Nemecká domáca spravodajská služba sa stala terčom kritiky opozície i protinacistických aktivistov za to, že zaplatila neonacistickému informátorovi spojenému s krajne pravicovou teroristickou skupinou celkovo 180.000 eur.

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) sa odmietol vyjadriť k nedeľňajšej správe týždenníka Bild am Sonntag o tom, že informátor z okolia skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU) dostal takúto odmenu za 18 rokov práce pre úrad. Ide o najvyššiu známu sumu vyplatenú stálemu informátorovi.

Podľa novín to dokladajú spisy BfV, ktoré dostal parlamentný výbor pre vyšetrovanie skupiny NSU, ktorej pripisujú sériu najmenej desiatich vrážd.

V spisoch sa podľa správy tiež uvádza, že neonacista Thomas R. zo Saska-Anhaltska donášal informácie z prostredia pravicových extrémistov 18 rokov pod krycím menom Corelli. Tajná služba mala jeho činnosť ukončiť v novembri 2012 a zaradiť ho do programu ochrany svedkov. Odvtedy žije s novou identitou v Anglicku.

Vedúci parlamentného výboru pre vyšetrovanie NSU Sebastian Edathy dnes pre tlačovú agentúru Associated Press povedal, že informácie Bild am Sonntag sa zhodujú s informáciami predloženými jeho výboru. Platby vo výške 180.000 eur označil za "nadmerné".

Predseda parlamentného kontrolného výboru v Spolkovom sneme Thomas Oppermann predtým uviedol, že výška odmien a dĺžka nasadenia informátora sú "veľmi problematické". Príslušný minister vnútra Hans-Peter Friedrich podľa neho musí vysvetliť, prečo "Corelli" zinkasoval tak veľa peňazí, povedal pre Bild.

Politička strany Ľavica Petra Pauová žiadala ukončiť prax využívania konfidentov. "Stotisíc eur a viac za informátorov nie je žiadna zriedkavosť," vyhlásila s odvolaním sa na odpoveď spolkovej vlády na otázku svojej strany, dodáva agentúra DPA.