Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

TURECKÝ PREMIÉR: Utečenecká kríza sa dá vyriešiť iba spoločne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a turecký premiér Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je pod tlakom obyvateľstva, ale aj domácej politickej scény, a od Turecka preto požaduje, aby zastavilo príval migrantov prichádzajúcich do Európy.

Berlín 22. januára (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu varoval v súvislosti utečeneckou krízou pred presúvaním zodpovednosti na iných. Kríza môže byť vyriešená len spoločne, povedal podľa televízie ZDF v Berlíne na tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou po skončení prvých nemecko-tureckých medzivládnych konzultácií.

Utečenecká kríza nie je podľa Davutogla krízou samotného Nemecka, Turecka alebo Európy a vzájomné presúvanie problémov ju nevyrieši. Turecko urobilo v uplynulých rokoch pre utečencov zo Sýrie všetko možné bez toho, aby za to žiadalo pomoc. Jeho krajina v tom bude pokračovať, ale problém s utečencami nezvládne sama.

Merkelová Davutogla opäť ubezpečila, že Ankara odstane od EÚ sľúbené tri miliardy eur na zlepšenie situácie utečencov. Pripomenula, že v Turecku sa momentálne nachádza 2,5 milióna sýrskych utečencov, takmer milión z nich sú deti.

Peniaze, ktoré Turecko zatiaľ nedostalo, by mali byť investované do vzdelávacích projektov a zlepšenia zdravotnej starostlivosti pre utečencov. EÚ od Ankary takisto očakáva opatrenia na zníženie prísunu utečencov cez tzv. balkánsku trasu, čo sa zatiaľ nestalo.

Merkelová tiež zdôraznila, že zotrváva na svojich postojoch k utečeneckej politike, ktoré okrem potreby celoeurópskeho riešenia zahŕňajú aj riešenie príčin migračnej krízy. Najbližšími príležitosťami pohnúť sa dopredu sú podľa nej summit EÚ 18. februára, na ktorom sa má ako hosť zúčastniť aj Turecko, ako aj darcovská konferencia v Londýne plánovaná na 4. februára, kde sa má hovoriť o pomoci pre Libanon a Jordánsko, ktoré tiež prijali mnoho utečencov zo Sýrie.

Davutoglu vyzdvihol postoje kancelárky k utečencom. "Pani Merkelová urobila vo svedomí ľudstva historický krok," povedal turecký premiér. O 15 alebo 20 rokov sa na to bude spomínať ako na "dobrý krok", ktorý zachránil veľa ľudských životov.

Merkelovej motto v utečeneckej kríze ("Zvládneme to") sa nielen v Európe, ale aj v Nemecku stretáva s čoraz väčšou kritikou. Platí to najmä o jej kroku zo začiatku septembra 2015 týkajúceho sa dramatickej situácie sýrskych utečencov v Maďarsku, na základe ktorého mohli do Nemecka bez registrácie prísť tisíce migrantov. Napriek tomu, dnes kancelárka povedala, že sa necíti byť osamotená.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je pod tlakom obyvateľstva, ale aj domácej politickej scény, a od Turecka preto požaduje, aby zastavilo príval migrantov prichádzajúcich do Európy. Berlín totiž musí urýchlene vyriešiť situáciu, keď do Nemecka pricestovalo nebývalé množstvo prevažne sýrskych, irackých a afganských migrantov, ktorých počet vyčíslili na 1,1 milióna, uviedla agentúra AP.

Merkelová vyzvala členské štáty EÚ, aby splnili svoj záväzok prispieť Turecku troma miliardami eur na zlepšenie podmienok pre takmer tri milióny tamojších utečencov. Turecký premiér Ahmet Davutoglu však pred dnešným stretnutím s Merkelovou upozornil, že ani tri miliardy eur zrejme nebudú stačiť, pretože nikto nedokáže odhadnúť, ako dlho bude migračná kríza trvať.