Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za krízu na Ukrajine je čiastočne zodpovedná EÚ, tvrdí Sigmar Gabriel

Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Podpredseda nemeckej spolkovej vlády a šéf SPD v rozhovore pre Rheinische Post vyhlásil, že za každých okolností treba zabrániť ozbrojenému konfliktu.

Berlín 14. mája (TASR) - Európa čiastočne nesie vinu za krízu na Ukrajine, čo však nie je ospravedlnenie pre správanie Ruska voči tejto bývalej sovietskej republike, vyhlásil dnes podpredseda nemeckej spolkovej vlády Sigmar Gabriel.

Postoj Gabriela, ktorý je aj šéfom SPD, je v protiklade pozíciou konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá zo zodpovednosti za krízu na Ukrajine viní Rusko. Kvôli udalostiam na Ukrajine sa výrazne zhoršili vzťahy medzi Ruskom a Západom.

V rozhovore pre nemecký denník Rheinische Post Gabriel priznal, že aj EÚ urobila chyby - napríklad, keď vytvorila dojem, akoby Ukrajina bola postavená pred voľbu, že sa musí rozhodnúť medzi EÚ a Ruskom. "Ale to nebolo a nie je dôvod na uvrhnutie krajiny do chaosu," dodal na adresu Ruska.

Gabriel v rozhovore pre Rheinische Post vyhlásil, že za každých okolností treba zabrániť ozbrojenému konfliktu. "Ľudia sa boja, že budú zatiahnutí do vojenskej konfrontácie," vysvetlil.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho vláda vlani na jeseň odmietli podpísať asociačnú zmluvu s EÚ a namiesto toho nadviazali tesnejšie ekonomické vzťahy s Ruskom, čo na Ukrajine vyvolalo masové protesty, ktoré vo februári viedli k Janukovyčomu zosadeniu a zmene vlády.

Tento vývoj však vyvolal nespokojnosť na Kryme a v juhozápadnej časti Ukrajiny, kde žije väčšinou po rusky hovoriace obyvateľstvo, a viedol k referendám o ich nezávislosti. Krymská republika a mesto Sevastopol ich absolvovali v marci a už sa stali subjektmi Ruskej federácie. V Doneckej a Luhanskej oblasti sa referendá konali minulú nedeľu. Obe oblasti sa vyhlásili za nezávislé "ľudové republiky". Ani Kyjev, ani západné štáty však tieto referendá a ich výsledky nepovažujú za legitímne.

Kancelárka Merkelová začiatkom týždňa odmietla kritiku svojho predchodcu v úrade Gerharda Schrödera, ktorý je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina. Schröder totiž uviedol, že hlavnú zodpovednosť za krízu na Ukrajine nesie Európska únia, pretože Kyjev dotlačila k voľbe vybrať si medzi ňou a Ruskom.

Agentúra Reuters pripomína, že Nemecko podporuje sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho postoju v ukrajinskej kríze, ale Merkelová i jej partneri z SPD zdôrazňujú nutnosť pokračovať paralelne so sankciami aj v diplomatických snahách o urovnanie konfliktu.

Nemecký minister zahraničných vecí, sociálny demokrat, Frank-Walter Steinmeier, preto v utorok navštívil Kyjev, aby sprostredkoval dialóg medzi politikmi a zástupcami občianskej spoločnosti pred rokovaniami za okrúhlym stolom, ktoré sa začnú dnes v Kyjeve a budú venované v prvom rade ústavnej reforme a decentralizácii moci. "Ide o to, aby sa na Ukrajine vytvorili podmienky, v ktorých krajina môže slobodne a nezávisle rozhodovať o svojej budúcnosti," vysvetlil Gabriel podstatu rokovaní za okrúhlym stolom.