Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Nemci sa dohodli na hľadaní nového úložiska jadrového odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na tento účel vznikne 24-členná komisia, ktorá má do konca roku 2015 navrhnúť kritériá pre výber vhodnej lokality. O jej návrhoch budú rozhodovať obe komory nemeckého parlamentu.

Berlín 9. apríla (TASR) - Predstavitelia spolkovej i krajinských vlád a politických strán sa dnes dohodli, že sa začne s hľadaním nového koncového úložiska jadrového odpadu. Oznámil to po skončení stretnutia spolkový minister životného prostredia Peter Altmaier.

Na tento účel vznikne 24-členná komisia tvorená zástupcami vlád a občianskej spoločnosti, ktorá má do konca roku 2015 navrhnúť kritériá pre výber vhodnej lokality. O jej návrhoch budú rozhodovať obe komory nemeckého parlamentu - Spolkový snem a Spolková rada, avšak nemusia ich rešpektovať.

Nová lokalita by sa mala nájsť do roku 2031. Podľa Altmaiera to bude stáť asi dve miliardy eur, pričom náklady ponesú jadrové koncerny. Do prieskumu pred vybudovaním v súčasnosti využívaného medziskladu Gorleben, ktorý je v prevádzke viac ako 30 rokov, investovali 1,6 miliardy eur.

Transporty do Gorlebenu sa podľa dnes dosiahnutej dohody zastavia. Predtým naplánované transporty sa rozdelia na iné medzisklady.

Približne sto odporcov jadrovej energie protestovalo dnes ráno pred krajinským parlamentom Dolného Saska. Okrem iného požadovali vylúčenie Gorlebenu ako miesta, kde by mohol stáť koncový sklad, ako aj zastavenie plánovaného legislatívneho procesu, pred ktorým by sa podľa nich mali presne stanoviť kritériá pre výber úložiska.

Nemecká vláda sa rozhodla pred dvoma rokmi odstaviť do roku 2022 všetky jadrové elektrárne.