Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko úplne zastavilo vývoz zbraní do Saudskej Arábie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecko už v októbri oznámilo, že neschváli už žiadne nové vývozy zbraní do Saudskej Arábie, ale neuviedlo, čo spraví s už schválenými povoleniami, poznamenala agentúra AP.

Berlín 19. novembra (TASR) - Nemecká vláda v pondelok oznámila, že úplne zastavila vývoz zbraní do Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Nemecko už v októbri oznámilo, že neschváli už žiadne nové vývozy zbraní do Saudskej Arábie, ale neuviedlo, čo spraví s už schválenými povoleniami, poznamenala agentúra AP.

Hovorca ministerstva hospodárstva Philipp Jornitz v pondelok oznámil, že zákaz sa týka už aj predtým schválených zmlúv. Vláda podľa neho informovala spoločnosti s platnými povoleniami, že v súčasnosti nie je povolený žiadny vývoz zbraní z Nemecka do Saudskej Arábie.

Ešte skôr v pondelok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že jeho Nemecko uvalí zákaz vstupu do krajiny, ako aj do schengenskej zóny voľného pohybu osôb na 18 občanov Saudskej Arábie, v prípade ktorých sa predpokladá zapojenie sa do vraždy Džamála Chášukdžího.

Džamál Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený.

Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.