Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zakázali neonacistické zoskupenie Weisse Wölfe Terrorcrew

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere Foto: TASR/AP

Extrémistická skupina je aktívna v celom Nemecku a podľa údajov Spolkového úradu na ochranu ústavy začala pôsobiť najprv na skinhedskej scéne.

Berlín 16. marca (TASR) - Nemecké úrady zakázali dnes pravicové extrémistické zoskupenie Weisse Wölfe Terrorcrew a zároveň vykonali razie v 10 spolkových krajinách, v ktorých pôsobilo. Informovalo o tom dnes nemecké ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA.

Zmienená neonacistická organizácia je podľa slov tamojšej tajnej služby okrem iného podozrivá zo spáchania násilného útoku voči ľavicovým demonštrantom v roku 2014.

"Táto organizácia je spoločenstvom neonacistov, ktorí otvorene nabádajú k nenávisti voči štátu, našej spoločnosti, ľuďom s odlišným politickým názorom, migrantom či dokonca k polícii," uviedol po dnešných raziách nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

"Táto organizácia otvorene obhajuje hodnoty nacizmu a chce v tomto duchu chce vytvoriť diktatúru - to je cieľ, ktorý sa snaží presadiť všetkými možnými spôsobmi," dodal minister.

Zásahy vykonala dnes nemecká polícia v 10 spolkových krajinách vrátane prístavného mesta Hamburg, kde by sa mal nachádzať vodca tejto skupiny. Podľa de Maizierových slov polícia pri raziách skonfiškovala ručné zbrane, kušu a iné zbrane.

Extrémistická skupina Weisse Wölfe Terrorcrew je aktívna v celom Nemecku a podľa údajov Spolkového úradu na ochranu ústavy začala pôsobiť najprv na skinhedskej scéne.

De Maiziere dodal, že zákaz zoskupenia bol dôležitým krokom v rámci boja s nenávisťou a násilím na nemeckej extrémistickej pravicovej scéne.