Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Nemecko uskutočnilo tento rok do septembra vyše 9500 deportácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Polícia SR

Pre porovnanie, v roku 2021 deportovalo Nemecko dovedna 11.982 ľudí. Najčastejšími cieľovými štátmi deportácií boli balkánske krajiny Severné Macedónsko, Albánsko a Srbsko.

Berlín 12. novembra (TASR) - Nemecko deportovalo v období medzi tohtoročným januárom a septembrom 9567 ľudí, informovala v sobotu agentúra DPA na základe najnovších údajov spolkového ministerstva vnútra. Ministerstvo poskytlo tento údaj v odpovedi na otázku poslankyne Clary Büngerovej z krajne ľavicovej opozičnej strany Die Linke (Ľavica).

Pre porovnanie, v roku 2021 deportovalo Nemecko dovedna 11.982 ľudí. Najčastejšími cieľovými štátmi deportácií boli balkánske krajiny Severné Macedónsko, Albánsko a Srbsko. Každý z týchto štátov prijal viac než 600 osôb. Takmer 600 ľudí bolo deportovaných aj do Gruzínska.

O niečo menej ľudí prijali späť na svoje územie štáty Európskej únie Španielsko, Francúzsko, Poľsko, Rakúsko a Taliansko. Desiatu priečku spomedzi cieľových krajín deportovaných osôb si drží Turecko, sumarizuje DPA.

"Znova a znova sú ľudia deportovaní do krajín, kde im hrozí drsná politická perzekúcia, nespravodlivé väznenie a mučenie," nechala sa počuť Büngerová, ktorá je vo svojej parlamentnej skupine hovorkyňou v otázkach utečeneckej politiky.

Poslankyňa uviedla ako príklad Turecko, kde sú ľavicovo zmýšľajúci opoziční činitelia i predstavitelia kurdskej národnostnej menšiny perzekvovaní čoraz neľútostnejšie.

"Utečenci jednoducho nesmú byť vyhosťovaní do svojich domovských krajín, kde im hrozí prenasledovanie," tvrdí Büngerová.