Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Ústavný súd obmedzil poplatky pre odťahové spoločnosti

Odťahová služba. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ústavného súdu vychádza zo sporu v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka.

Karlsruhe 17. novembra (TASR) - Odťahové spoločnosti v Nemecku nemôžu pokračovať v účtovaní neobmedzených poplatkov za odtiahnuté vozidlá, ktoré ich vlastník chce získať späť. V piatok o tom rozhodol Spolkový ústavný súd v Karlsruhe, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Odťahové spoločnosti musia prestať v účtovaní nových poplatkov, keď vlastník požaduje vrátenie vozidla, uviedla predsedníčka piateho občianskeho senátu Bettina Brücknerová. Dodatočné poplatky za parkovanie je možné účtovať iba v prípade, ak vlastník auta odmieta zaplatiť pokutu, povedala.

Rozhodnutie ústavného súdu vychádza zo sporu v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka. Odťahová spoločnosť tam účtovala poplatky aj počas právneho sporu o odtiahnuté vozidlo a pokúsila sa naúčtovať motoristovi dodatočných 4.935 eur za skladovanie auta pripočítané počas sporu. Súd nižšej inštancie rozhodol, že zaplatiť má len pokutu 75 eur za nesprávne parkovanie. Majiteľ ju bol rozhodnutý zaplatiť, keď si chcel vyzdvihnúť odtiahnuté vozidlo.

Proti tomu sa odťahová spoločnosť neúspešne pokúšala odvolať.