Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Nemecko už nestíha policajtov, ktorí strhli plagáty s Izraelčanmi

Na archívnej snímke nemecké policajné auto. Foto: TASR/DPA

Polícia sa domnievala, že plagáty boli vylepené neoprávnene.

Berlín 3. novembra (TASR) - Berlínska prokuratúra zastavila trestné stíhanie voči policajtom, ktorí v meste odstránili plagáty zobrazujúce izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas, uviedol v piatok hovorca prokuratúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa prokuratúry sa nepreukázalo, že policajti sa dopustili trestného činu. Nedošlo ani k porušeniu tlačového zákona či poškodeniu majetku.

Začiatkom týždňa polícia v Berlíne odstránila plagáty zobrazujúce izraelských rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy, čo vyvolalo pobúrenie časti verejnosti. Polícia sa domnievala, že plagáty boli vylepené neoprávnene.

Militanti z Hamasu prenikli 7. októbra z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a do pásma Gazy uniesli približne 240 rukojemníkov.

Izrael v reakcii vyhlásil totálnu blokádu pásma Gazy, v rámci ktorej prerušil pre vyše dva milióny obyvateľov tohto palestínskeho územia dodávky potravín, vody, paliva a elektriny. Odpovedal tiež intenzívnymi leteckými údermi na túto malú palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo už vyše 9200 ľudí, väčšinou civilistov vrátane mnohých detí.

V Berlíne po útoku Hamasu na Izrael výrazne vzrástol počet antisemitských incidentov. Medzi zdokumentovanými prípadmi sú fyzické útoky, ale aj ničenie majetku. Napríklad v stredu došlo v centre Berlína k útoku zápalnými fľašami na židovské komunitné centrum a synagógu.