Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Berlíne zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Berlínska polícia ešte pred tým evakuovala z okolia miesta nálezu tisíce ľudí.

Berlín 20. apríla (TASR) - Nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny s hmotnosťou 500 kilogramov, ktorú našli v Berlíne pri stavebných prácach neďaleko hlavnej železničnej stanice, sa v piatok podarilo zneškodniť. Berlínska polícia ešte pred tým evakuovala z okolia miesta nálezu tisíce ľudí, informovala agentúra AP.

Expertom sa rozbušku z leteckej bomby podarilo úspešne odstrániť približne o 13.30 h. Následne ju malým riadeným výbuchom zničili.

Ešte predtým, ako sa odborníci pustili do práce, muselo približne 10.000 ľudí opustiť oblasť v okruhu 800 metrov od miesta nálezu. Dočasne bola uzavretá aj hlavná železničná stanica.

Dopravné obmedzenia sa v centre nemeckej metropoly začali približne o 10.00 h. Odvtedy nezastavovali vlaky na hlavnej stanici. Vypravenie niektorých súprav rýchlodráhy a regionálnych vlakov zrušili, cestujúci využívajúci diaľkové železničné spojenie museli využiť iné železničné stanice v hlavnom meste. Od 11.30 h približne do 13.30 h bola železničná doprava úplne zastavená.

V Nemecku dochádza aj vyše 70 rokov po skončení druhej svetovej vojny veľmi často k objaveniu nevybuchnutých leteckých bômb. Iba nedávno sa tak z rovnakých príčin uskutočnili evakuácie v Paderborne, Frankfurte nad Mohanom, Braunschweigu a ďalších mestách.