Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V berlínskej štvrti Neukölln odcudzili pamätníky obetiam holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krádež nahlásili polícii v pondelok obyvatelia berlínskej štvrte Neukölln. Odcudzenie sa podľa nich týka viacerých ulíc.

Berlín 7. novembra (TASR) - Berlínska polícia vyšetruje krádež malých pamätníkov venovaných obetiam holokaustu, takzvaných Kameňov zmiznutých, ktoré boli osadené do miestnych chodníkov. Krádež nahlásili polícii v pondelok obyvatelia berlínskej štvrte Neukölln. Odcudzenie sa podľa nich týka viacerých ulíc, informovala agentúra DPA.

Zlaté pamätníky vo veľkosti dlažobných kociek v nemčine nazývané "Stolpersteine" (kamene, o ktoré zakopnete) sú osadené do chodníkov pred posledným známym miestom pobytu na nich zapísanej obete nacistického režimu. Pamätníky mierne presahujú úroveň ulice a je na nich zaznamenané meno, dátum narodenia aj stručný osud obete. V Nemecku aj po celej Európe ich existuje vyše 60.000.

Nacistické Nemecko a jeho spojenci počas druhej svetovej vojny prenasledovali a hromadne vyvražďovali niektoré etnické, náboženské, či politické skupiny obyvateľstva, napríklad Židov, homosexuálov či Rómov. Vôbec najpočetnejšími obeťami holokaustu boli Židia - o život ich prišlo okolo šesť miliónov.