Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V CDU a CSU silnie podpora pre pokračovanie koalície s SPD

Na archívnej snímke nemecká kancelárka a líderka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová (vľavo) a bavorský guvernér a šéf Kresťanskosociálnej únie CSU Horst Seehofer. Foto: TASR/AP

Seehofer vyzval sociálnych demokratov, aby vopred nekládli príliš veľa podmienok.

Berlín 26. novembra (TASR) - V nemeckých konzervatívnych stranách CDU a CSU silnejú hlasy volajúce po pokračovaní tzv. veľkej koalície so sociálnymi demokratmi z SPD.

"Koalícia CDU (Kresťanskodemokratickej únie) a SPD je najlepšou alternatívou pre Nemecko - každopádne lepšia ako 'jamajka', nové voľby alebo menšinová vláda," povedal pre nedeľník Bild am Sonntag šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer. CSU je sesterskou stranou CDU a pôsobí len v Bavorsku.

Seehofer vyzval sociálnych demokratov, aby vopred nekládli príliš veľa podmienok. "Môžem len poradiť SPD, aby do rozhovorov s Úniou nešla s prehnanými požiadavkami, ale zostala realistická," uviedol s tým, že by nemala vzniknúť veľká koalícia za každú cenu.

Menšinová vláda konzervatívcov a zelených nie je podľa hesenského premiéra Volkera Bouffiera (CDU) alternatívou, pretože by musela každý deň bojovať o väčšinu. "To nikto dlho nevydrží a v Európe by sme sa stali nepredvídateľní," povedal Bouffier pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu v prejave na zjazde miestnej CDU v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko opäť odmietla konanie nových volieb a nezmienila sa ani o alternatíve menšinovej vlády. Naopak, privítala iniciatívu prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý na štvrtok (30.11.) pozval predsedov CDU, CSU a SPD na rokovanie o možnostiach vytvorenia stabilnej vlády. SPD pritom po porážke v septembrových voľbách oznámila odchod do opozície, ale po stroskotaní rokovaní medzi CDU/CSU, zelenými a liberálmi je opäť v hre.

Z najnovšieho prieskumu spoločnosti Emnid pre Bild am Sonntag vyplýva, že 52 percent Nemcov podporuje pokračovanie veľkej koalície, zatiaľ čo 39 percent je proti.