Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri silnom výbuchu chemičky BASF zahynuli dvaja ľudia

Na snímke požiar a dym vidno v zariadení chemického závodu spoločnosti BASF v nemeckom Ludwigshafene 17. októbra 2016. Najmenej jedna osoba prišla dnes o život a najmenej sedem utrpelo zranenia, z toho šesť ťažké, pri silnom výbuchu, ku ktorému došlo v komplexe chemického závodu spoločnosti BASF v priemyselnom meste Ludwigshafen v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Ďalších šesť osôb zostáva po explózii a viacerých požiaroch na zozname nezvestných. FOTO TASR/AP Foto: TASR/ AP

Na mieste zasahuje vyše 160 profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Zasahujú aj posádky hasiacich plavidiel z Ludwigshafenu a Mannheimu.

Ludwigshafen 17. októbra (TASR) - Chemický koncern BASF potvrdil po dnešnej explózii a požiaroch v areáli firmy v Ludwigshafene druhú obeť. Obaja mŕtvi boli podľa doteraz známych poznatkov spolupracovníkmi spoločnosti. Šesť ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia, počet osôb s ľahšími zraneniami nie je definitívne známy, ide však o najmenej jedného človeka. Na zozname nezvestných zostávajú ešte dve osoby.

Vyplýva to z informácií, ktoré sprostredkovala vo večerných hodinách tlačová agentúra DPA.



K výbuchu došlo v riečnom prístave na potrubí, ktorým sa prepravujú tekuté plyny z cisternových lodí do výrobných zariadení koncernu.

Presnú príčinu explózie a následných požiarov objasní až vyšetrovanie, polícia podľa prvých informácií nepredpokladá, že by išlo o teroristický čin. "Urobíme, prirodzene, maximum pre to, aby sme sa príčinu dozvedeli čo najskôr," citovala tlačová agentúra DPA slová jedného z vedúcich predstaviteľov koncernu Uweho Liebelta, ktorý vyjadril sústrasť pozostalým a spoluúčasť rodinám zranených i nezvestných.

Merania nepreukázali ani v ovzduší, ani vo vode a v pôde zvýšené hodnoty toxických a nebezpečných látok.

Dym stúpa z chemického závodu spoločnosti BASF v nemeckom Ludwigshafene 17. októbra 2016. Niekoľko ľudí je nezvestných a ďalších viacero osôb utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo v komplexe chemického závodu spoločnosti BASF v meste Ludwigshafen na západe Nemecka. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


Hasiči ústami šéfa miestneho profesionálneho protipožiarneho zboru Petera Friedricha informovali, že požiar v areáli koncernu BASF medzičasom dostali pod kontrolu, avšak ešte ho úplne nezlikvidovali. Potlačiť by sa plamene mohlo podariť do večerných hodín.



Udalosť, po ktorej sa nad mestom do výšky rádovo stoviek metrov vytvoril dymový mrak, pohybujúci sa smerom na Mannheim, otriasla celým regiónom a výrazne narušila aj plynulosť dopravy v oblasti. Polícia motoristom odporúča vyhnúť sa regiónu.