Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko: V Sasku pokračujú útoky voči žiadateľom o azyl

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V nemeckých spolkových krajinách Sasko a Sasko-Anhaltsko došlo v uplynulých hodinách k dvom útokom na budovy pripravované na ubytovanie utečencov.

Bautzen/Gräfenhainichen 21. februára (TASR) - V nemeckých spolkových krajinách Sasko a Sasko-Anhaltsko došlo v uplynulých hodinách k dvom útokom na budovy pripravované na ubytovanie utečencov.

V noci nadnes začala so zatiaľ neznámych príčin horieť strecha bývalého hotela v saskom meste Bautzen (Budyšín) stojaceho v obytnej štvrti, kde mali byť ubytovaní azylanti. Na miesto sa ihneď zbehlo 20-30 zvedavcov, ktorí sa plameňom s neskrývanou radosťou prizerali. Niektorí dokonca bránili v hasení požiaru, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Časť prizerajúcich bola pod vplyvom alkoholu a vykrikovala "hanlivé poznámky". Dvoch 20-ročných a jedného 19-ročného mladíka, ktorí hasičom najviac prekážali v práci, policajti z miesta vykázali. Dvaja z nich boli nakoniec vzatí do väzby, pretože kládli odpor.

Pri požiari nebol nikto zranený. Hoci jeho príčina zatiaľ nie je známa, prípad začalo vyšetrovať oddelenie saskej polície zodpovedné za boj proti extrémizmu, pretože nemožno vylúčiť xenofóbne motivovaný útok.

Saský premiér Stanislaw Tillich označil incident v Bautzene a udalosti v noci zo štvrtka na piatok v ďalšom saskom meste Clausnitz, kde nahnevaný dav asi 100 ľudí niekoľko hodín blokoval autobus vezúci utečencov do novej ubytovne, za "nechutné a odporné". Tieto udalosti sú podľa neho desivé a šokujúce zároveň. "Takéto niečo ľudia nerobia. Sú to zločinci," vyhlásil Tillich, ktorý je členom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Takéto udalosti špinia to, "čo ľudia dosiahli odvahou počas pokojnej revolúcie a usilovnosťou pri obnove Saska".

Po udalostiach v Clausnitzi sa dostala pod paľbu kritiky za svoj postup aj miestna polícia. Na internete bolo totiž zverejnené video zachytávajúce policajta, ťahajúceho z autobusu mladého migranta. Šéf polície v Chemnitzi Uwe Reißmann zásah bránil ako "absolútne nevyhnutný" a "primeraný", pretože policajti chceli ochrániť utečencov pri presune z autobusu do ubytovne. Pripustil však, že spočiatku nebol na mieste dostatok príslušníkov. Zároveň obvinil za eskaláciu situácie aj samotných migrantov, ktorí si dianie vonku nakrúcali z autobusu a ukazovali neslušné gestá.

K ďalšiemu útoku zameranému proti cudzincom došlo dnes ráno v Gräfenhainichene v Sasku-Anhaltsku, kde neznáme osoby hádzali kamene na bývalú administratívnu budovu, ktorá sa má premeniť na ubytovňu pre utečencov. Páchatelia pri tom rozbili sklenené tabule a bilbord. Rovnakú budovu už vlani v decembri niekto vytopil, takže sa stala neobývateľnou.