Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Štrajk v Nemecku obmedzuje prevádzku letísk, zrušené sú stovky letov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia vlajkového leteckého dopravcu Lufthansa bude z celkove 1600 letov obsluhujúcich letiská Frankfurt nad Mohanom, Mníchov, Kolín nad Rýnom a Brémy odbavených len zhruba 800.

Frankfurt nad Mohanom 10. apríla (TASR) - Prevádzka dôležitých letísk v Nemecku je v utorok obmedzená v dôsledku jednodňového varovného štrajku, ktorý vyhlásili zamestnanci verejného sektora. Stovky letov museli byť zrušené a pri iných sa očakávajú meškania, čo dokopy zasiahne približne 90.000 cestujúcich, informovala agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia vlajkového leteckého dopravcu Lufthansa bude z celkove 1600 letov obsluhujúcich letiská Frankfurt nad Mohanom, Mníchov, Kolín nad Rýnom a Brémy odbavených len zhruba 800. Zrušených je 58 medzikontinentálnych letov.

Odborová organizácia ver.di uviedla, že do štrajku sa zapoja pozemný dopravný personál, pracovníci zákazníckej podpory i časť príslušníkov letiskových hasičských zborov.

Utorková akcia v Nemecku zasiahne aj miestnu verejnú dopravu, plavárne, zariadenia starostlivosti o deti či právnické služby. Odborové zväzy ver.di a dbb požadujú šesťpercentné zvýšenie platov pre zhruba 2,3 milióna zamestnancov verejného sektora. Rokovania ohľadne tejto požiadavky majú pokračovať v nedeľu.

Personálna šéfka Lufthansy Bettina Volkensová kritizovala vystupňovanie platového sporu s tým, že samotné aerolínie nie sú jeho účastníkom.