Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Veriaci sa musia sústreďovať na mier, vyzval minister Sigmar Gabriel

Nemecký spolkový vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Rezort nemeckého ministra zahraničných vecí usporiadal svoju prvú konferenciu svetových náboženstiev, na ktorej by sa mala zúčastniť aj kancelárka A. Merkelová i bývalý prezident USA B. Obama.

Berlín 22. mája (TASR) - Svetové náboženstvá musia pamätať na svoje záväzky voči mieru, vyhlásil dnes nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorého rezort usporiadal svoju prvú konferenciu svetových náboženstiev.

Podujatie je predohrou k zhromaždeniu nemeckej protestantskej cirkvi, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 500. výročia vypracovania téz Martinom Lutherom, ktoré položili základy moderného protestantstva, informovala agentúra DPA.

Na tomto stretnutí sa zúčastní aj nemecká kancelárka Angela Merkelová i bývalý prezident USA Barack Obama.

"Verím vo veľký potenciál slobody vo všetkých vierovyznaniach," uviedol Gabriel na dnešnom otvorení trojdňovej ekumenickej konferencie jeho ministerstva, na ktorom sa zúčastnia náboženskí predstavitelia z 53 krajín.

Hoci je mier ústrednou hodnotou väčšiny náboženstiev, Gabriel poznamenal, že mier býva častým zdrojom konfliktov, pričom zmienil historické vojny, ako aj prebiehajúce konflikty v miestach ako Stredoafrická republika (SAR) alebo Mjanmarsko.

Dodal, že zodpovednosť za mier "nie je otázkou akademickou ani teoretickou". Minister zároveň vyslovil nádej, že konferencia prispeje k vytvoreniu komunikačnej siete, ktorú budú môcť ľudia využívať na lepšie vzájomné pochopenie sa.