Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vláda kancelárky Merkelovej pôsobí už ako úradujúca

Nemecká kancelárka a líderka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová (vľavo). Foto: TASR/AP

Kancelárka aj ministri jej vlády už počas ustanovujúceho zasadania nemeckého parlamentu nesedeli na miestach vyhradených pre vládnych činiteľov, ale medzi členmi príslušných parlamentných frakcií.

Berlín 24. októbra (TASR) - Pre doterajšiu nemeckú vládu kancelárky Angely Merkelovej sa utorkovým ustanovujúcim zasadaním novozvoleného Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne skončilo volebné obdobie.

V súlade s platnou ústavou spolkovej republiky však prezident Frank-Walter Steinmeier požiadal už predpoludním Angelu Merkelovú a jej vládny kabinet, aby pokračovali v práci ako úradujúca vláda až do vytvorenia nového vládneho kabinetu. K tomu môže dôjsť až na sklonku tohto alebo na začiatku budúceho roka.

Tak kancelárka, ako aj ministri jej vlády už počas ustanovujúceho zasadania nemeckého parlamentu nesedeli na miestach vyhradených pre vládnych činiteľov, ale medzi členmi príslušných parlamentných frakcií.

Prezident by mal prijať odstupujúcu vládu v neskorých popoludňajších hodinách vo svojom sídle, zámku Bellevue v Berlíne.