Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Ruska nevpustili nemeckého poslanca, vláda protestuje

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Politik sa od vypuknutia bojov na východe Ukrajiny opakovane kriticky vyjadril na adresu Moskvy.


Berlín/Moskva 25. mája (TASR) - Za "nepochopiteľné a neprijateľné" označil dnes hovorca nemeckej vlády uvalenie dlhodobého zákazu vstupu na územie Ruskej federácie pre politika vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Karla-Georga Wellmanna. Zároveň uviedol, že Berlín zrušenie zákazu, informovala agentúra DPA.

Wellmann je predsedom nemecko-ukrajinskej parlamentnej skupiny a spravodajcom strán únie CDU/CSU o Rusku v zahraničnom výbore Spolkového snemu.

Podľa vlastných slov pre Berliner Kurier sa po pristátí na moskovskom letisku Šeremetievo dozvedel, že pre neho platí zákaz vstupu na územie Ruska do roku 2019. Súčasne ho ruské orgány vyzvali, aby sa najbližším možným letom vrátil do Nemecka. Noc strávil nemecký poslanec v ruskej metropole v tranzitných priestoroch letiska.

Wellmann nerozumie tomuto postupu a nemá pre neho žiadne vysvetlenie. Tvrdí, že mal pozvanie z vysokých miest na rozhovory v Moskve, na ktorých sa malo hovoriť o budúcnosti Ukrajiny, práve výslovne so zapojením ruskej strany. Poslanec sa mal stretnúť s predsedom zahraničného výboru Rady federácie.

Politik sa od vypuknutia bojov na východe Ukrajiny opakovane kriticky vyjadril na adresu Moskvy, pripomenula agentúra DPA. V polovici februára vo vysielaní druhého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF napríklad konštatoval: "Je to ruská vojna, ktorá sa tam vedie. Separatisti sú nástrojmi Rusov. Na východe Ukrajiny dochádza k permanentnému toku munície, zbraní, bojovníkov, logistiky z Ruska".

Wellmann pre internetové vydanie týždenníka Focus dal najavo, že zákaz vníma ako odvetné opatrenie v reakcii na sankcie Európskej únie.

Rezort nemeckej diplomacie informoval, že Berlín vyjadril protest proti kroku Ruska tak priamo v Moskve, ako aj na ruskej ambasáde v Berlíne.