Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Nemecko predstavilo podrobnosti nového plánu civilnej ochrany

Foto: TASR/AP

Tá má reagovať na aktuálne výzvy súčasnosti, ako sú rastúca hrozba terorizmu a útokov na počítačové siete a kľúčovú infraštruktúru.

Berlín 24. augusta (TASR) - Nový plán nemeckej civilnej ochrany je "veľkým krokom" smerom k príprave orgánov a verejnosti na meniace sa bezpečnostné hrozby, povedal dnes nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Súčasne poprel správy médií, že sa vráti povinná vojenská služba, informovala tlačová agentúra DPA.

Minister predstavil podrobnosti plánu, ktorý má pripraviť Nemecko na terorizmus, počítačovú vojnu a útoky na kritickú infraštruktúru. Plán, ktorý dnes schválila vláda kancelárky Angely Merkelovej, prezentoval pri vodárenskom zariadení dodávajúcom pitnú vodu Berlínu.

"Všetci dúfame, že sa vyhneme väčším krízam," uviedol de Maiziere a dodal, že je napriek tomu potrebné Nemecko "rozumným spôsobom" pripraviť.

Plán poskytuje návod pre vládu, ako postupovať vo výnimočných situáciách. Zahŕňa technické a personálne opatrenia a predpisy, ako aj návod na to, ako varovať verejnosť v prípade akútnej hrozby, povedal minister.

Plán vyžaduje, aby si civilisti robili zásoby jedla a vody pre krízové situácie, zakotvuje bezpečnostné požiadavky pre prevádzkovateľov zásadnej infraštruktúry, ako sú zariadenia dodávajúce vodu a elektrinu, a zvyšuje kapacity systému zdravotnej starostlivosti, pokračoval de Maiziere.

Minister poprel správy médií, že plán umožní obnovenie povinnej vojenskej služby, ktorú v Nemecku definitívne zrušili pred piatimi rokmi. Vyžaduje od verejnosti len to, aby vykonávala menšie civilné povinnosti na pomoc vojakom, ako je riadenie premávky, doručovanie pošty a poskytovanie paliva a ubytovania.

Nemecko zvažuje nové bezpečnostné stratégie po dvoch teroristických útokoch a masovej streľbe z minulého mesiaca, ako aj v dôsledku napätia medzi NATO a Ruskom kvôli jeho anexii Krymu v roku 2014 a ruskej podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Nemecké opozičné strany obvinili vládu, že pred spolkovými voľbami úmyselne vyvoláva svojím plánom strach u verejnosti.

Načasovanie opatrení civilnej ochrany je "absolútne nevhodné" vzhľadom na "zvýšenú neistotu" v čase, keď sú obavy verejnosti z teroristickej hrozby veľmi vysoké, povedal šéf parlamentnej frakcie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Thomas Oppermann.

De Maiziere reagoval na kritiku slovami, že prehodnocovanie civilnej ochrany sa začalo v roku 2012 a je čisto náhodné, že ho ministerstvo vnútra dokončilo tesne po útokoch.

Posledné prehodnotenie civilnej ochrany sa uskutočnilo v roku 1995 po zjednotení Nemecka a skončení studenej vojny.