Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecký rezort vnútra zakázal militantnú džihádistickú organizáciu

Thomas de Maiziere Foto: TASR/AP

Takéto organizácie ohrozujú podľa nemeckého ministra vnútra súdržnosť nemeckej spoločnosti, pretože sa obracajú na mladých ľudí a podporujú ich radikalizáciu.

Berlín 26. marca (TASR) - V rámci boja proti podporovateľom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zakázala nemecká vláda militantný džihádistický spolok Tauhid Germany. Dnes od 06.00 h sa uskutočnili policajné akcie v 26 objektoch v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hesensku, Bavorsku a Šlezvicku-Holštajnsku, pri ktorých zadržali okolo 30 podozrivých, oznámil v Berlíne minister vnútra Thomas de Maiziere. Píše o tom agentúra DPA.

Medzi podozrivými sú aj džihádisti, ktorí boli v Sýrii a Iraku. Na záťahoch sa zúčastnilo takmer 500 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek.

Tauhid Germany je podľa Maiziera nástupcom ilegálnej organizácie Millatu Ibrahim, zakázanej v roku 2012. Zákaz tohto salafistického združenia je "jasným signálom pre militantnú džihádistickú scénu". Maiziere konštatoval, že takéto organizácie ohrozujú súdržnosť nemeckej spoločnosti, pretože sa obracajú na mladých ľudí a podporujú ich radikalizáciu, ktorá niekedy vyústi až do ich účasti na bojoch v Sýrii a Iraku. Nemecká vláda preto bude aj naďalej zabraňovať takejto činnosti všetkými prostriedkami právneho štátu, zdôraznil minister.

Zákaz organizácie Tauhid Germany zdôvodnil Maiziere aj tým, že prostredníctvom rôznych internetových platforiem a informačných stánkov výzva moslimov na boj proti ústavnému poriadku a vo videách a letákoch oslavuje svätú vojnu vedenú teroristickými skupinami, ako je IS v Sýrii a Iraku. Úrady preto príslušných providerov informovali a dúfajú, že tieto materiály odstránia.

Podľa informácií spravodajského servera Spiegel Online má Tauhid Germany približne 20 stúpencov a vedie ju Hasan K. z mestečka Hemer v Severnom Porýní-Vestfálsku. Organizácia o sebe píše, že je platformou poskytujúcou priestor rôznym kazateľom z nemecky hovoriacich krajín na zverejňovanie prednášok vo zvukovej a obrazovej podobe. Svoju činnosť však v ostatnom čase výrazne zredukovala.