Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Fürstenfeldbrucku sa spomínalo na tragédiu Izraelčanov z OH 1972

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Práve na vojenskom letisku vo Fürstenfeldbrucku sa v deň prepadu, presne pred 45 rokmi, večer pokúsili nemecké bezpečnostné zložky neúspešne o oslobodenie izraelských rukojemníkov.

Mníchov 5. septembra (TASR) - Dôstojnou pietnou slávnosťou si dnes v bavorskom Fürstenfeldbrucku pripomenuli tragédiu izraelských športovcov počas OH 1972 v Mníchove, keď časť výpravy židovského štátu zaplatila životmi za útok palestínskeho komanda, ktorý sa odohral v olympijskej dedine.

Práve na vojenskom letisku vo Fürstenfeldbrucku sa v deň prepadu, presne pred 45 rokmi, večer pokúsili nemecké bezpečnostné zložky neúspešne o oslobodenie izraelských rukojemníkov. Pri akcii prišli o život všetci deviati Izraelčania v rukách teroristov, piati z ôsmich útočníkov a jeden nemecký policajt. Celkový počet obetí mníchovskej tragédie sa tak zvýšil na 17, pretože dvaja z Izraelčanov prišli o život už skôr po prepade.

Izraelská vláda premiérky Goldy Meirovej predtým odmietla požiadavku teroristov na prepustenie 232 väznených Palestínčanov na slobodu.

Na dnešnej pietnej slávnosti sa zúčastnili početní príbuzní obetí tragédie, ako aj pamätníci útoku. Mnohí z nich pricestovali s týmto cieľom z Izraela a v stredu sa zúčastnia v Olympijskom parku v Mníchove na slávnostnom odhalení pamätného miesta pripomínajúceho bezprecedentnú udalosť v histórii olympijského hnutia.

Informácie priniesol Bavorský rozhlas.

Po príhovoroch sa za zosnulých modlili židovský, katolícky i evanjelický duchovný.