Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý nemecký prezident Roman Herzog

Bývalý nemecký prezident Roman Herzog. Foto: TASR/AP

Herzog bol v poradí siedmym nemeckým prezidentom v rokoch 1994-1999.

Berlín 10. januára (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel bývalý nemecký prezident Roman Herzog.

Herzog bol v poradí siedmym nemeckým prezidentom v rokoch 1994-1999. Predtým pôsobil ako predseda Spolkového ústavného súdu v Karlsruhe.

Roman Herzog sa narodil 5. apríla 1934 v bavorskom Landshute. Vyštudoval právo na univerzite v Mníchove, kde nastúpil aj na akademickú dráhu. Pôsobil na viacerých nemeckých univerzitách ako docent, neskôr profesor, vedúci katedier štátneho práva a politiky a rektor.

Do Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) vstúpil v 70. rokoch minulého storočia. Bol riadnym členom Synody, najvyššieho orgánu nemeckej Evanjelickej cirkvi a predsedom Evanjelickej pracovnej skupiny spolkovej CDU/CSU. Pôsobil ako zástupca vtedajšieho predsedu vlády Porýnia-Falcka Helmuta Kohla, ako minister kultúry a športu, neskôr minister vnútra a poslanec Krajinského snemu Bádenska-Württemberska.

Od roku 1983 bol podpredsedom Spolkového ústavného súdu v Nemecku a v roku 1988 sa stal jeho predsedom, túto pozíciu zastával šesť rokov. Bol spoluautorom autoritatívneho právneho výkladu Základného zákona Spolkovej republiky Nemecko, evanjelického štátneho lexikónu a činiteľom evanjelických cirkevných organizácií.

Nemeckým prezidentom bol od 1. júla 1994 do 30. júna 1999. Následne pracoval vo vedení kultúrnej nadácie Brandenburger Tor (Brandenburská brána).