Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vodcu krajne pravicovej skupiny v Nemecku odsúdili na šesť rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Súd v Stuttgarte v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko uznal Wernera S. vinným zo založenia teroristickej organizácie.

Stuttgart 30. novembra (TASR) - Na šesť rokov väzenia odsúdili vo štvrtok vodcu krajne pravicovej teroristickej skupiny, ktorá plánovala násilné útoky na moslimov s cieľom zvrhnúť demokratický systém v Nemecku. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Súd v Stuttgarte v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko uznal Wernera S. vinným zo založenia teroristickej organizácie. Bunka známa ako Gruppe S podľa prokuratúry plánovala útokmi na politikov, žiadateľov o azyl a ľudí moslimského vierovyznania vyvolať situáciu podobnú občianskej vojne. Terčom ich útokov mali byť mešity aj ďalšie miesta.

Ďalších desať údajných členov alebo podporovateľov Skupiny S dostalo tresty odňatia slobody alebo podmienečné tresty. Jednu osobu súd oslobodil spod obžaloby, ďalší obžalovaný počas zdĺhavého súdneho procesu zomrel.

Proces s členmi Gruppe S prebiehal za prísnych bezpečnostných opatrení, k jeho zdĺhavosti prispela pandémia koronavírusu a zložitosť dokazovania. Podozrivých polícia zadržala vo februári 2020 a pojednávanie napokon trvalo 170 dní.