Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Nemecká kontrarozviedka označila za extrémistov 14 členov armády

Policajti počas prehľadávania bytu v nemeckom Bad Segerbergu 3. marca 2020. Nemecká polícia vykonala v utorok razie v 12 bytoch údajných extrémistov z prostredia krajnej pravice. Razie prebehli v troch spolkových krajinách: v Šlezvicku-Holštajnsku, Dolnom Sasku a Hesensku. Foto: TASR/AP

V roku 2019 bol zaznamenaný nárast v počte vyšetrovaných prípadov podozrení z pravicového extrémizmu.

Berlín 3. marca (TASR) – Štrnásť vojakov a príslušníkov nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) označila vlani za extrémistov nemecká Vojenská kontrarozviedka (MAD). Vyplýva to z najnovšej správy tejto vojenskej tajnej služby, ktorej kópiu dostala v utorok k nahliadnutiu agentúra DPA.

Osem členov Bundeswehru bolo označených za krajne pravicových extrémistov, uvádza sa v prvej výročnej správe MAD, ktorá bola odovzdaná nemeckému parlamentu. Ďalší štyria sú podľa správy uvádzaní ako islamisti a zvyšní dvaja sú údajne súčasťou hnutí, ktoré neuznávajú nemecký štát a jeho zákony.

Správa uvádza aj informácie o tom, že u ďalších 38 ľudí sa zistila nelojálnosť k nemeckej ústave.

V roku 2019 bol zaznamenaný nárast v počte vyšetrovaných prípadov podozrení z pravicového extrémizmu. Koncom januára boli zverejnené informácie, že MAD vyšetruje približne 550 vojakov. Podľa výročnej správy MAD zaviedla v tejto súvislosti nové pracovné postupy a dôslednejšie aj sleduje možné prejavy extrémizmu v radoch armády.