Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO A VIDEO: Bude mať Nemecko kancelára či opäť kancelárku?

Na snímke zľava Martin Schulz a Angela Merkelová. Foto: TASRAP
Súčasná premiérka Angela Merkelová počas prvej a jedinej predvolebnej televíznej debate, v ktorej sa stretla so svojím vyzývateľom sociálnym demokratom Martinom Schulzom. Foto: TASR/AP
Kandidáta SPD na kancelára Martin Schulz Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Nemecku sú dôležité pre celú Europu. Pozrite si momentky z kampane Angely Merkelovej a jej vyzývateľa Martina Schulza. Merkelová je 12 rokov šéfkou vlády v Berlíne.

Bratislava 23. septembra (Teraz.sk) - Jeden deň, 24. september, budú mať Nemci na to, aby rozhodli v parlamentných voľbách o novom zložení Spolkového snemu. Dvaja najväčší rivali volieb - kresťanskí demokrati CDU/CSU na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou (63) a sociálni demokrati (SPD) s lídrom Martinom Schulzom (62) sú v súčasnosti koaliční partneri. Na výsledky volieb a meno nového šéfa/šéfky spolkovej vlády bude čakať bez preháňania celý svet, taký je význam moderného a európskeho Nemecka v súčasnosti.

Predvolebné plagáty s portrétom nemeckej kancelárky a líderky stredopravicovej Kresťanskodemokratickej únie Angely Merkelovej a lídra Sociánodemokratickej strany Nemecka Martina Schulza v Erfurte.
Foto: TASRAP


A. Merkelová s nemecko-poľskými predkami, ktorú prezývajú "Mutti" alebo "pokojná sila" siaha už štvrtý krát po kancelárskom poste. V prípade M. Schultza, bývalého predsedu Európskeho parlamentu, je to premiérový pokus. Obaja síce len raz debatovali v televízii WDR, zato poctivo križovali krajinu, stretávali sa s voličmi, rečnili, robili populárne selfie, využívali Facebook a Twitter a iné komunikačné kanály. Kampaň najmä v oblastiach, kde má zastúpenie populistická pravicová Alternatíva pre Nemecko nebola príjemná pre Merkelovú. Začiatkom septembra privítali auto kancelárky jej odporcovia paradajkami.


Moderátori nemeckej televízie WDR zľava Sandra Maischbergerová, Claus Strunz, Maybrit Illnerová a Peter Klöppelová pózujú pred začiatkom jedinej predvolebnej televíznej debaty, v ktorej sa sociálny demokrat Martin Schulz stretol so súčasnou šéfkou nemeckej vlády Angelou Merkelovou.
Foto: TASRAP


Angela Merkelová vyrastala v bývalej socialistickej Nemeckej demokratickej republike a jej otec bol evanjelickým pastorom. Martin Schulz naopak žil v Spolkovej republike Nemecko a jeho matka bola konzervatívna katolíčka. Merkelová je vysokoškolsky vzdelaná fyzička, Schulz sa vyučil za predajcu kníh a pracoval vo vydavateľskom dome. V roku 1982 si otvoril vlastné kníhkupectvo vo Würselene. V súčasnosti sa snaží obnoviť prestíž nemeckých sociálnych demokratov.


Súčasná premiérka Angela Merkelová sa fotí so svojimi stúpencami počas príchodu na prvú a jedinúpredvolebnú televíznu debatu.
Foto: TASRAP


Napriek rozdielnym štartovacím čiaram sú obaja predsedami silných strán a uchádzajú o najvyššiu exekutívnu funkciu. Predvolebné prieskumy jasne favorizujú Merkelovej kresťanských pred sociálnymi demokratmi, ale voliči sú v koncovke tými, kto dáva hlasy a rozhoduje. Dôležité budú aj zisky menších strán vo voľbách pri skladaní novej vlády. Nemecko 2017 je iné ako Nemecko 2013, kedy boli ostatné voľby. Odvtedy v roku 2015 kancelárka postavila na nohy pomaly polovicu Európy svojou "Willkommenskultur," ktorou pozvala státisíce utečencov hľadať útočisko v Nemecku. Toto jej nevedia odpustiť populisti z Alternatívy pre Nemecko. Aj Merkelovej sesterskí kresťanskí konzervatívci zo spolkového štátu Bavorsko zažili ťažké týždne, keď sa tisíce utečencov valili balkánskou cestou a prekračovali v Bavorsku nemecko-rakúske hranice. Nemecké samosprávy a štát sa museli s návalom ľudí vyrovnať.

Líder a top kandidát nemeckej Sociálnodemokratickej strany Nemecka na kreslo premiéra a bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (uprostred) pózuje s členmi predsedníctva a delegátmi strany počas kongresu SPD v Dortmunde.
Foto: TASRAP



Angela Merkelová odpovedá na otázky detí

Deti sa napríklad dozvedeli, že má rada talianske špagety bolonese a chodí plávať . Na otázku chlapčeka, ktorý jej obľúbený futbalový tím, odpovedala, že je kancelárkou všetkých a fandí nemeckým reprezentantom. Za špeciálny moment v živote považuje napríklad stretnutie so svojím druhým manželom. Je ním chemik Joachim Sauer.



.

Angela Merkelová je prvou nemeckou kancelárkou v histórii

Súčasná spolková kancelárka zastáva svoj post od 22. novembra 2005 ako vôbec prvá žena v tejto funkcii. Počas svojho pôsobenia si vybudovala silnú pozíciu a stala sa uznávanou autoritou nielen doma, ale aj vo svete. V súčasnosti býva označovaná na jednu z najmocnejších žien sveta a skutočného lídra Európskej únie.




Merkelová je predsedníčkou CDU od roku 2000. V Spolkovom sneme tvorí CDU spoločný poslanecký klub s Kresťanskosociálnou úniou (CSU) pôsobiacou len v Bavorsku. Angela Merkelová sa narodila ako Angela Dorothea Kasnerová 17. júla 1954 v Hamburgu v rodine evanjelického duchovného a učiteľky. Veľkú časť svojho detstva však prežila v mestečku Templin ležiacom vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky 80 kilometrov od Berlína. Vysokoškolské štúdium fyziky skončila v roku 1978 na univerzite v Lipsku. V Berlíne začala profesijnú kariéru v ústave fyzikálnej chémie Akadémie vied NDR, neskôr sa stala členkou výskumného tímu skúmajúceho problematiku kvantovej chémie. Vo svojej doktorandskej práci sa venovala určeniu konštánt rýchlosti pri reakciách jednoduchých uhľovodíkov. Titul doktorky prírodných vied obhájila v roku 1986.

Znovuzjednotenie Nemecka považovala Merkelová za šancu na verejné angažovanie sa. Už koncom roka 1989 pôsobila ako hovorkyňa nemeckej občianskej iniciatívy za zmeny, neskôr aj tamojšej vlády. Po prvých slobodných parlamentných voľbách ju oslovila politika CDU ako silnej strany stredu. Angažovala sa v rozvoji sociálneho trhového hospodárstva, v otázke slobody a zodpovednosti jednotlivca, v európskom integračnom procese a transatlantickom spojenectve. S takouto víziou vstúpila na nemeckú politickú scénu.

V decembri 1990 získala v parlamentných voľbách ako priama kandidátka obvodu Stralsund, Severné Predpomoransko a Rujana poslanecký mandát v Spolkovom sneme. V rokoch 1991-1998 pôsobila v kabinete kancelára Helmuta Kohla, najskôr ako spolková ministerka pre otázky žien a mládeže, od roku 1994 ako ministerka životného prostredia, ochrany prírody a jadrovej bezpečnosti.

Prvým postom Merkelovej v CDU bola funkcia generálnej tajomníčky. V rokoch 1991-1998 bola zastupujúcou predsedníčkou CDU a paralelne predsedníčkou krajinskej organizácie v Meklenbursku-Predpomoransku. Delegáti CDU ju 10. apríla 2000 na zjazde v Essene zvolili za predsedníčku strany. Vo voľbách v septembri 2005 CDU/CSU zvíťazila a Merkelová sa 22. novembra 2005 ako spoločná kandidátka CDU, CSU a SPD stala ako prvá žena v povojnových dejinách Nemecka spolkovou kancelárkou. Za vtedy 51-ročnú Merkelovú hlasovalo 397 poslancov zo 614-členného Bundestagu. Túto pozíciu zastáva už tri funkčné obdobia.



.
Kandidát nemeckej Sociálnodemokratickej strany Nemecka na kreslo premiéra a bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz čaká na natáčanie programu 'Bericht aus Berlin' nemeckej televízie ARD V pozadí je budova Spolkového snemu v Berlíne .
Foto: TASRAP

.

Martin Schult vstúpil do politiky vo veku 19 rokov


Martin Schulz pôsobil od 17. januára 2012 do 17. januára 2017 ako predseda Európskeho parlamentu (EP). Bol prvým predsedom EP v dejinách, ktorému sa podarilo získať tento mandát dvakrát po sebe. Poslancom EP za SPD bol od roku 1994 do roku 2017, keď sa tejto pozície vzdal, aby v nemeckých parlamentných voľbách viedol kandidátku sociálnych demokratov. Jeho politickým rivalom je súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová. Schulzova SPD je súčasťou veľkej koalície s Merkelovej konzervatívnou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a jej sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU).




Martin Schulz sa narodil 20. decembra 1955 v Hehlrathe, ktorý je teraz súčasťou mesta Eschweiler. Po absolvovaní strednej školy sa rozhodol živiť svojím koníčkom, ktorým sú knihy, a vyučil sa za kníhkupca. V roku 1982 si v meste Würselen v Severnom Porýní-Vestfálsku otvoril vlastné kníhkupectvo, ktoré úspešne viedol 12 rokov.

Do politiky vstúpil vo veku 19 rokov ako člen SPD. V roku 1984 sa stal poslancom vo Würselene a ako 31-ročný bol zvolený za jeho najmladšieho primátora. V tejto funkcii zotrval 11 rokov (1987-1998).

Poslancom EP sa Schulz stal v roku 1994. Pôsobil vo viacerých výboroch, spočiatku ako koordinátor skupiny socialistov v podvýbore pre ľudské práva, neskôr vo výbore pre občianske slobody a domáce záležitosti. V roku 2004 ho zvolili za predsedu druhej najväčšej skupiny v EP. Ako vedúci predstaviteľ skupiny Socialistov a demokratov (S&D) sa Schulz zasadzoval za sociálnu spravodlivosť, podporu zamestnanosti a rastu, reformu finančných trhov, boj proti zmene klímy, presadzovanie rovnosti a vybudovanie silnejšej a demokratickejšej Európy.

Na poste predsedu EP vystriedal 17. januára 2012 poľského politika Jerzyho Buzeka. Schulza v tejto funkcii nahradil Talian Antonio Tajani.

.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí s podporovateľmi ultrapravicovej Alternatívny pre Nemecko v stredonemeckom Giessene.Na plagáte je napísané Islam nie je súčasťou Nemecka. So slobodou žien sa neobchoduje.
Foto: TASRAP


Martin Schulz bojuje za rovnoprávne odmeňovanie mužov a žien na futbalovom trávniku