Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Osem ultrapravicových teroristov v Nemecku vyšetrujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Údaje o veku zadržaných sa v rôznych zdrojoch pohybujú neustále v rozmedzí od 20 do 31 rokov.

Karlsruhe 3. októbra (TASR) - Na všetkých odhalených členov ultrapravicovej teroristickej organizácie Revolúcia Chemnitz uvalili v Nemecku vyšetrovaciu väzbu po tom, čo ich predviedli pred vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora.

Informovali o tom tamojšie elektronické i printové médiá s odvolaním sa na utorkové večerné vyhlásenie Generálnej prokuratúry so sídlom v Karlsruhe.

Obvinení Maximilian V., Sten E., Martin H., Marcel W., Sven W., Hardy Christopher W., Tom W., ako aj ešte 14. septembra 2018 zadržaný Christian K. sú podozriví zo založenia teroristického zoskupenia Revolúcia Chemnitz, ku ktorému malo dôjsť najneskôr 11. septembra 2018. Údaje o veku zadržaných sa v rôznych zdrojoch pohybujú neustále v rozmedzí od 20 do 31 rokov.

Na sociálnych sieťach boli odhalení prítomní podľa zistení magazínu Der Spiegel už podstatne skôr, od jesene 2013. Facebookový profil "Revolution Chemnitz ANW" si o niekoľko mesiacov neskôr povšimli aj saské bezpečnostné zložky, ktoré však vtedy ešte nepoznali osoby stojace za ním. Neonacisti agitovali proti utečencom a cudzincom už dávno pred migračnou vlnou v roku 2015 označujúc ich za "červy" a "teroristov".

Stúpenci ultrapravicových ideí plánovali podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov násilné útoky a ozbrojené atentáty na cudzincov a politických oponentov, pričom sa pokúšali zaobstarať si poloautomatické strelné zbrane. Prvý z útokov chystali už na stredajší štátny sviatok - Deň nemeckej jednoty 3. októbra. Ich "revolučným" cieľom bolo odstrániť demokratický právny štát.

Kým predstavitelia spolkovej i saskej vlády vyjadrili spokojnosť s prácou bezpečnostných zložiek, s včasným odhalením teroristov a ich zadržaním a medzičasom aj uväznením, časť opozície tvrdí, že mali byť odhalení skôr.