Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V kačici zo sererovýchodu Nemecka našli vírus vtáčej chrípky

Kačica divá Foto: TASR/AP

Čoraz väčšie je podozrenie, že divé vtáctvo sa môže podieľať na šírení nebezpečného vírusu.

Schwerin 22. novembra (TASR) - V organizme kačice-chrapky okresu Predpomoransko-Rujana na severovýchode Nemecka sa preukázala prítomnosť vírusu vtáčej chrípky. Ide tak o vôbec prvý prípad prítomnosti vírusu mimo fariem operencov.

Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na meklenbursko-predpomoranský krajinský rezort pôdohospodárstva v Schwerine.

Ako uviedol šéf krajinského ministerstva Till Backhaus, kačicu cielene zastrelili v rámci kontroly výskytu infekčného ochorenia, a to v lokalite nachádzajúcej sa jasne za 50-kilometrovým pásmom okolo morčacej farmy v Heinrichswalde, na ktorej začiatkom novembra zaznamenali vtáčiu chrípku.

Podľa ministrových slov možno teraz hovoriť už o epidemiologickej udalosti celoeurópskeho charakteru. Čoraz väčšie je podozrenie, že divé vtáctvo sa môže podieľať na šírení nebezpečného vírusu.

Popri Nemecku hlásili v uplynulých týždňoch ochorenie aj veterinári z Holandska a Veľkej Británie. Vírus H5N8, ktorý aktuálne sužuje Európu, bol až donedávna známy výlučne z Ázie.