Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemci ohľadom Katalánska hovoria o poškodzovaní suverenity Španielska

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a jej hovorca Steffen Seibert. Foto: TASR/AP

Katalánsky parlament vyhlásil v piatok nezávislosť od Španielska. Senát v Madride následne schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155.

Berlín 27. októbra (TASR) - Nemecká vláda sa postavila na stranu Španielska po tom, ako katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť regiónu od Španielska. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

"Španielska suverenita a územná integrita sú a zostanú neporušiteľné. Nezávislosť jednostranne vyhlásená Katalánskom poškodzuje tieto základné princípy," uviedol hovorca vlády Steffen Seibert s tým, že spolková vláda neuznáva takýto druh vyhlásenia nezávislosti a vyzval zúčastnené strany na využitie "všetkých existujúcich príležitostí na dialóg a deeskaláciu".

Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej v reakcii uviedol, že Spojené kráľovstvo neuznáva a neuzná vyhlásenie nezávislosti katalánskym regionálnym parlamentom. To bolo "založené na hlasovaní, ktoré španielske súdy označili za nelegálne," dodal úrad britskej premiérky.

Avšak škótska vláda, vedená Škótskou národnou stranou, kritizovala Španielsko za odmietnutie dialógu a uviedla, že zavedenie priamej kontroly nad regiónom zo strany Madridu "nemôže byť riešením". Škótska ministerka pre vonkajšie záležitosti Fiona Hyslopová povedala, že "Európska únia má politickú a morálnu zodpovednosť podporovať dialóg s cieľom zistiť, ako sa môže situácia riešiť pokojne a demokraticky".

Katalánsky parlament vyhlásil v piatok nezávislosť od Španielska. Senát v Madride následne schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.