Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo cestujúcich do Turecka: So sociálnymi médiami opatrne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí upozornilo, že aj vyjadrenia, ktoré sú v Nemecku chránené slobodou prejavu, môžu byť v Turecku dôvodom na trestné konanie.

Berlín 24. októbra (TASR) - Nemecká vláda sprísnila svoje odporúčanie pre občanov spolkovej republiky cestujúcich do Turecka. V aktualizovanej verzii ich varuje, aby si dávali pozor na svoje aktivity na sociálnych médiách, konkrétne na vyjadrovanie názorov kritických voči tureckej vláde, informovala agentúra DPA.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v novom cestovnom odporúčaní pre Turecko upozornilo, že aj vyjadrenia, ktoré sú v Nemecku chránené slobodou prejavu, môžu byť v Turecku dôvodom na trestné konanie. Na trestné stíhanie pritom v ojedinelých prípadoch môže postačovať zdieľanie alebo "lajknutie" cudzieho príspevku s príslušným obsahom.

Nemeckí občania "musia tiež predpokladať, že aj neverejné komentáre v sociálnych médiách môžu byť postúpené tureckým orgánom činným v trestnom konaní, napríklad anonymným udávaním", píše sa v dokumente.

Ministerstvo v ňom okrem toho uvádza, že v prípade odsúdenia za "urážku prezidenta" alebo "propagandu v prospech teroristickej organizácie" hrozí dotknutým viacročný trest odňatia slobody. Príčinou zadržania môžu byť tiež kontakty s organizáciami, ktoré Turecko posudzuje ako teroristické.

V Turecku v uplynulých rokoch zadržali pre obvinenia z podpory teroristických skupín mnohých nemeckých občanov, z nich viacerých s dvojakým tureckým občianstvom, pripomína agentúra AP.