Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo Irán na umožnenie pokojných protestov

Iránski demonštranti počas protestu v Teheráne, 30. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Iránska štátna televízia v pondelok informovala, že v priebehu vlny protivládnych protestov už bolo zabitých najmenej 12 ľudí.

Teherán 2. januára (TASR) - Po vzore Európskej únie aj Nemecko vyzvalo v pondelok Teherán, aby zaručil občanom právo na pokojné demonštrácie, uviedla agentúra AP.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vo vyhlásení uviedol, že ho "veľmi znepokojili" správy o 12 úmrtiach a početných zatknutiach. "Vyzývame iránsku vládu, aby rešpektovala práva demonštrantov slobodne sa zhromažďovať a pokojne vyjadriť svoj názor," vyhlásil Gabriel a dodal, že vzhľadom k potýčkam z predchádzajúcich dní je o to dôležitejšie, aby sa všetky strany zdržali násilných krokov.

K udalostiam v Iráne sa vyjadril i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý demonštrantom zaželal "úspech v ich šľachetnom úsilí o získanie slobody".

Vo zverejnenom videu na YouTube Netanjahu vyhlásil, že protestujúci sa dožadujú slobody, spravodlivosti a "základných slobôd, ktoré im boli po celé desaťročia odopierané". Zároveň kritizoval odpoveď iránskej vlády na protesty a pokarhal európske mocnosti zato, že "len v tichosti" sledujú, ako sa protesty menia na násilné zásahy.

Iránska štátna televízia v pondelok informovala, že v priebehu vlny protivládnych protestov už bolo zabitých najmenej 12 ľudí. Ozbrojení demonštranti sa na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne. Zatknuté boli údajne stovky ľudí. Podľa iránskej tlačovej agentúry Tasnim pri protestoch prišiel o život aj jeden policajt.

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín.