Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Bývalého člena nacistických oddielov Waffen-SS postavia pred súd

Waffen-SS Foto: TASR/AP

Siert Bruins (92), ktorý je nemeckým občanom holandského pôvodu, si už v 80. rokoch odsedel určitý čas v Nemecku za vraždu dvoch holandských židov z čias vojny.

Berlín 8. júla (TASR) - Bývalý člen nacistických elitných oddielov Waffen-SS Siert Bruins sa v septembri postaví pred nemecký súd za obvinenia z popravy holandského povstalca počas druhej svetovej vojny. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Bruins (92), ktorý je nemeckým občanom holandského pôvodu, si už v 80. rokoch odsedel určitý čas v Nemecku za vraždu dvoch holandských židov z čias vojny.

Podľa dnešného vyhlásenia krajinského súdu v Brémach sa proces začne 2. septembra a Bruins na ňom bude čeliť obvineniam z vraždy holandského povstalca Alderta Klaasa Dijkemu, ku ktorej došlo v septembri 1944.

Bruins a jeho údajný spolupáchateľ August Neuhaeuser, ktorý už medzitým zomrel, Dijkemu odviezli na opustené miesto a následne zastrelili najmenej štyrmi ranami. Neskôr sa obhajovali tým, že sa muž snažil utiecť. Bruins dobrovoľne vstúpil do oddielov po tom, ako nacisti v roku 1941 obsadili jeho krajinu.