Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za bezpečné štáty pôvodu chcú označiť aj Tunisko, Alžírsko a Maroko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom je urýchliť azylové konanie v prípade ľudí z týchto krajín, ktorých budú môcť z Nemecka ľahšie vyhostiť.

Berlín 18. júla (TASR) - Nemecká vláda chce vyhlásiť Tunisko, Alžírsko, Maroko a Gruzínsko za tzv. bezpečné krajiny pôvodu. Cieľom je urýchliť azylové konanie v prípade ľudí z týchto krajín, ktorých budú môcť z Nemecka ľahšie vyhostiť. Spolkový kabinet prijal v stredu príslušný návrh, informovala agentúra DPA.

Predošlé snahy zaradiť uvedené tri severoafrické štáty na zoznam bezpečných krajín pôvodu stroskotali počas minulého legislatívneho obdobia v Spolkovej rade. Aj tentoraz sa črtá odpor voči plánom vlády, ktoré už kritizovali zelení a strana Ľavica.

Mediálna skupina RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) uviedla, že nový návrh zákona má obsahovať aj ustanovenie, ktoré umožní niektorým žiadateľom o azyl v Nemecku zostať.

Šéf opozičných zelených Robert Habeck pre RND povedal, že zmienená trojica severoafrických krajín nie je pre mnohých bezpečná. "Stále platí, že novinári, menšiny a homosexuáli tam nie sú v bezpečí pred prenasledovaním a zatýkaním," uviedol s poukázaním na správy o mučení a nespravodlivých súdnych procesoch.

Nemecko má na zozname bezpečných krajín pôvodu okrem štátov Európskej únie aj Ghanu, Senegal, Bosnu a Hercegovinu, Macedónsko, Srbsko, Čiernu Horu, Albánsko a Kosovo.