Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko začne prichádzajúcim migrantom vydávať doklady totožnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do nového centralizovaného registračného systému s údajmi o prichádzajúcich utečencoch budú mať prístup všetky nemecké vládne inštitúcie a orgány vrátane Spolkového kriminálneho úradu.

Berlín 15. januára (TASR) - Migrantom prichádzajúcim do Nemecka začnú tamojšie spolkové úrady vydávať doklady totožnosti evidované v centralizovanej databáze. Rozhodol o tom vo štvrtok nemecký Bundestag pri hlasovaní o návrhu zákona z dielne spolkového ministerstva vnútra. Cieľom novej legislatívy je preorganizovať zmätočný systém registrácie tisícok žiadateľov o azyl prichádzajúcich denne do Nemecka, napísala dnes agentúra DPA.

Namiesto vydania občianskeho preukazu až po kladnom posúdení žiadosti konkrétneho migranta budú nemecké úrady každého nového žiadateľa o azyl fotografovať na preukaz a odoberať mu odtlačky prstov ihneď po príchode. Utečencom to má okrem iného zabrániť vo svojvoľnom pohybe či v používaní niekoľkých totožností, čo pomôže polícii v prípade pátrania.

V uplynulom roku pricestovalo do Nemecka 1,1 milióna migrantov. Kancelárka Angela Merkelová je pod veľkým tlakom, aby obmedzila súčasný stav prichádzajúcich, ktorý dosahuje 3000 nových migrantov denne.

Štvrtkového hlasovania o tomto zákone v nemeckom Bundestagu sa opozičné strany zdržali. Predložená legislatíva podľa nich porušuje nemecké princípy ochrany súkromia, pretože ide o zbieranie veľkého množstva osobných údajov bez toho, aby bolo jasné, kto k nim bude mať prístup.

Podľa novoprijatého zákona budú utečencom v Nemecku povinne vydávať doklad totožnosti s fotografiou a všetkými relevantnými informáciami týkajúcimi sa ich žiadosti o azyl - odtlačkami prstov, krajinou pôvodu, kontaktnými údajmi a údajmi o ich zdravotnom stave či kvalifikácii. Na doklade bude tiež hrubým písmom vytlačené slovo Ankunftsnachweis (Doklad o prijatí).

Nové "spolkové" doklady totožnosti začnú nemecké úrady utečencom vystavovať postupne od februára, v celom Nemecku ho uvedú naplno do praxe v lete. Predstavitelia vlády to uviedli ešte vlani v decembri počas prezentácie návrhu tohto zákona.

Do nového centralizovaného registračného systému s údajmi o prichádzajúcich utečencoch budú mať prístup všetky nemecké vládne inštitúcie a orgány vrátane Spolkového kriminálneho úradu (BKA).

Dané opatrenie podľa DPA iba potvrdilo chaos v súčasnom systéme registrácie prichádzajúcich migrantov, ktorú zabezpečuje päť rôznych vládnych úradov. Zainteresované strany varovali pred medzerami v súčasnom decentralizovanom registračnom systéme, ktorý umožňoval utečencom falšovanie identifikačných dokladov.