Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zadržali Sýrčana podozrivého z členstva v Islamskom štáte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrčan mal zverejniť viacero príspevkov propagandy Islamského štátu v diskusných skupinách sociálnej siete WhatsApp.

Berlín 19. júla (TASR) - Nemecké úrady zatkli vo štvrtok občana Sýrie podozrivého z členstva v džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Zadržaný Sýrčan tiež čelí obvineniam zo šírenia propagandy tejto extrémistickej organizácie, informujú agentúry DPA a AP.

Spolková prokuratúra spresnila, že 22-ročného Sýrčana, ktorého na základe nemeckých predpisov o ochrane osobných údajov identifikovali iba ako Esmail A. A., zadržali špeciálne policajné jednotky vo štvrtok vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko.

Sýrčan mal zverejniť viacero príspevkov propagandy Islamského štátu v diskusných skupinách sociálnej siete WhatsApp. V dvoch prípadoch zverejnil aj inštrukcie, ako sa stať súčasťou IS. Prokuratúra uviedla, že zadržaný zdieľal tiež materiály zobrazujúce scény mučenia a popráv zajatcov Islamského štátu.

V súvislosti s vyšetrovaním tohto prípadu prehľadala polícia aj byt 36-ročnej Sýrčanky v Drážďanoch, píše DPA. Žena čelí podozreniam z podporovania zahraničného teroristického zoskupenia a z pomoci pri nábore ďalších pomáhačov. Podozrivú následne prepustili na slobodu.