Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zakázali tureckú nacionalistickú skupinu Osmanen Germania BC

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V utorok zároveň prebehli domové prehliadky u členov skupiny v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko.

Berlín 10. júla (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer zakázal turecké nacionalistické zoskupenie Osmanen Germania BC (OGBC) a akúkoľvek jeho činnosť v Nemecku. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

"Zoskupenie predstavuje vážne ohrozenie práv jednotlivcov i širokej verejnosti," uvádza sa vo vyhlásení rezortu vnútra zverejneného v Berlíne.

V utorok zároveň prebehli domové prehliadky u členov skupiny v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko.

Zákaz sa opiera o nemecký zákon o spolkoch, uviedlo ministerstvo vnútra, podľa ktorého boli účel a činnosť skupiny Osmanen Germania BC, označovanej aj ako motorkársky gang, v rozpore z nemeckými trestnými zákonmi. Zákaz sa vzťahuje aj na všetky miestne organizácie zoskupenia, ktorých je v súčasnosti v Nemecku činných 16.

"Ten, kto odmieta právny štát, nemôže od nás očakávať zhovievavosť," povedal Seehofer, podľa ktorého sa členovia skupiny dopustili závažných trestných činov.

Spolkové ministerstvo vnútra tiež uviedlo, že zákaz bol vydaný aj na základe poznatkov získaných prostredníctvom vyšetrovania v polovici marca tohto roka. Jeho cieľom bolo získať bližšie informácie o štruktúre a vedení skupiny a jej spolupráci s pridruženými organizáciami.

Bezpečnostné služby vyčítajú organizácii Osmanen Germania BC útoky a zastrašovanie stúpencov tureckej ľavice, kritikov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z radov Kurdov či členov hnutia duchovného Fethullaha Gülena. Aktivity zoskupenia sa radia k organizovanej kriminalite.