Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Zatkli podozrivého z útokov na mešitu a centrum v Drážďanoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecká polícia takisto skonfiškovala predmety, ktoré možno použiť pri výrobe výbušnín, a získala aj vzorky DNA ako dôkazový materiál, ktorý spája podozrivého z výbuchmi.

Berlín 9. decembra (TASR) - Vyšetrovacia väzba bola uvalená na 30-ročného Nina K. z Drážďan, ktorého vo štvrtok zadržali pre podozrenie, že pred mešitou a kongresovým centrom v saskej metropole 26. septembra odpálil dve podomácky vyrobené výbušné zariadenia.

Jeho DNA sa našla na zaistených zvyškoch náloží, navyše polícia skonfiškovala u neho predmety, ktoré možno využiť pri výrobe trhavín a náloží.

K explóziám, z ktorých prvá poškodila vchod do mešity Fatih Camii a druhá sa udiala na terase medzi hotelom a kongresovým centrom, došlo tesne po sebe iba krátko pred oslavami štátneho sviatku, Dňa nemeckej jednoty, pripadajúceho na 3. októbra. Hostiteľským mestom týchto osláv boli tentoraz práve Drážďany.

Uväznený Nino K. je podľa internetového vydania denníka Bild známy svojimi xenofóbnymi názormi. Vlani 13. júla dokonca figuroval medzi rečníkmi na podujatí protiislamského hnutia Pegida a prečítal pri tejto príležitosti otvorený list spolkovej kancelárke Angele Merkelovej.

Počas svojho deväťminútového vystúpenia, ktoré zaznamenali kamery, obvinil šéfku spolkovej vlády, že necháva "kriminálnych cudzincov predávať drogy" a "lenivých Afričanov namiesto budovania ich krajín plieniť naše sociálne poisťovne". Islamizmus označil vtedy za mohutného aplauzu asi 2800 podobne zmýšľajúcich účastníkov akcie za "zbraň hromadného ničenia".

Paradoxne v tomto vystúpení 13 mesiacov pred inkriminovanými explóziami dal Nino K. Merkelovej ultimátum a nepriamo svoj čin avizoval slovami: "Ak chcete, aby v Nemecku a Európe došlo k občianskym vojnám, pokračuje takto ďalej. Od nás však nečakajte zľutovanie".

Drážďančana po vystúpení pochválil líder Pegidy Lutz Bachmann konštatujúc: "To boli silné a jasné slová".